Radio Agora praznuje

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
15.11.2018 15:22

Svobodni radio Agora iz Celovca z nezmanjšanim žarom polni avstrijski eter v korist slovenske narodne skupnosti priseljencev in tudi nemško govorečih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lojze Wieser bo nocoj slavnostni govornik na rojstnem dnevu radia Agora v Celovcu.
Arhiv Večera

Avstrijsko-koroški svobodni radio Agora 105,5 te dni praznuje dvajsetletnico. Rojstni dan bodo praznovali nocoj v Theaterhalle v središču Celovca z razpravo o dodani vrednosti svobodnih medijev, s predavanjem Theodorja Domeja o Petstoletnici slovenske narodne skupnosti v Celovcu in s pisanim glasbenim programom. Slavnostni govornik bo Lojze Wieser, znani koroški založnik, tudi predsednik nadzornega odbora radia in nekakšen Agorin zunanji minister.
Pred proslavo smo govorili z Lojzetom Wieserjem: "Dvajset let je kratko obdobje. Toda v tem času je v naši deželi civilna družba z nekaterimi političnimi dejavniki dosegla veliko sprememb. Te smo sooblikovali tudi sodelavci radia. Naj spomnim le, da smo zbrali 40 tisoč podpisov za dvojezične krajevne table, ki danes na južnem Koroškem v veliki večini že stojijo. Brez poznavanja kultur, tudi manjšinske, ni mogoče ustvariti sodobne demokratične družbe. Radio je tukaj odigral veliko vlogo."
Pod geslom Svež veter v koroški eter so iz Celovca začeli program oddajati 26. oktobra 1998. Na isti zasebni frekvenci je tedaj oddajal še Radio dva in slovenski radijski program javne ORF Koroška. Oddajanje so si delili po urah. Tako je še danes med Agoro in ORF, Radia dva pa žal ni več. Kot danes pravi na radiu Agora pet stalno zaposlenih in še 88 sodelavcev iz 66 stalnih oddaj v osmih jezikih, pri čemer je poudarek na slovenščini, sveži veter še po dvajsetih letih piha z nezmanjšanim žarom: za slovensko narodno skupnost, za priseljence in tudi za nemško govoreče.
Radio Agora, ki ga je v zadnjih letih mogoče slišati ne le na avstrijskem Koroškem, pač pa tudi na južnem avstrijskem Štajerskem, je bil namreč od začetka večjezični forum in platforma za umetnike, za angažirane ljudi in iniciative civilne družbe. Vselej je bil vir informacij o tistem, kar je drugje često zanemarjeno, marginalizirano ali celo diskriminirano. "Program ni komercialen in je zato brez reklam," ob tem poudarja poslovodkinja radia Angelika Hödl. Za nameček Agora vsako leto pripravi okoli 20 delavnic za medijsko opolnomočenje, pospešuje medijsko-politični razvoj, je partner izobraževalnih ustanov ter socialnih, feminističnih, neobičajnih, ekoloških in sodobno-zgodovinarskih iniciativ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta