Repertoar sezone 2024/2025 v SNG Maribor: Po "najuspešnejši sezoni doslej" napovedujejo sezono velikih naslovov

Tjaša Gajšek Tjaša Gajšek
24.05.2024 15:00

Direktor gledališča Danilo Rošker in umetniški direktorji Aleksandar Popovski, Simon Krečič in Edward Clug so predstavili repertoar za prihajajočo sezono.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Edward Clug, Simon Krečič, Danilo Rošker in Aleksandar Popovski (z leve) so s preteklo sezono nadvse zadovoljni. Po besedah Roškarja so zabeležili najuspešnejšo doslej. 
Sašo Bizjak

Iztekajočo se gledališko sezono v SNG Maribor opisujejo s presežki. "Za SNG Maribor je najuspešnejša sezona. Dvignili smo umetniške standarde, publika se je vrnila, naše predstave so razprodane, česar sem res vesel in se moram zahvaliti odličnim umetniškim direktorjem, ki delajo odlično, predvsem pa zaposlenim v umetniškem ansamblu, tehničnemu ansamblu in vsem drugim strokovnim službam," je ob koncu gledališče sezone 2023/2024 in predstavitvi repertoarja prihajajoče vtise strnil direktor Slovenskega narodnega gledališča Maribor Danilo Roškar. Sezono bodo zaključi z opero, 31. maja bo v Mestnem parku Operna noč, v naslednjo sezono pa stopili z Baletom pod zvezdami, na Glavnem trgu bo septembra  balet Romeo in Julija.

Po sezoni presežkov so umetniški direktorji Drame, Opere in Baleta po Roškarjevih besedah pripravili ambiciozno in drugačno sezono, v kateri bodo v ospredju velike zgodbe. Za naslednje leto je Roškar napovedal tudi celovito energetsko sanacijo stavbe. "Gre za veliko investicijo, s katero bomo izboljšali razmere za zaposlene in publiko. To bo velik vložek, izpeljali jo bomo tako, da bo umetniški program čim manj prikrajšan, glavna dela bomo opravili v juniju in avgustu." 

Uprizorili bodo še en Jančarjev roman

Drama SNG Maribor načrtuje šest uprizoritev. Umetniški direktor Drame SNG Maribor Aleksandar Popovski je povedal, da se je v pretekli sezoni zgodil "drugačen kontakt s publiko, kot da smo se dvignili na neko novo raven, kot da se je zgodila neka nova magija," zato, kljub temu da časi ne delujejo optimistično, čuti "radikalni optimizem". Sezono bodo v Drami septembra začeli s premiero Aristofanove komedije Ženske na oblasti v režiji Juša A. Zidarja, oktobra sledi obnovitvena premiera "legendarne predstave", komedije Bertolta Brechta Malomeščanska svatba v režiji Mateje Koležnik, v koprodukciji s Cankarjevim domom Ljubljana bo januarja 2025 premierno uprizorjena zgodba monumentalnega romana Draga Jančarja In ljubezen tudi v režiji Luke Marcena, februarja sodobna komična švedska drama Jonasa Hassena Khemirija ≈ [približno enako kot] v režiji Maše Pelko, sezono zaključuje Fedra po motivih Jeana Racina v režiji Livije Pandur.

Za najmlajše občinstvo se na oder vračata Janko in Metka, klasična pravljica v podalpski preobleki Andreja Rozmana Roze kot obnovitvena premiera otroške uprizoritve v koprodukciji z Mini teatrom Ljubljana. Popovski je še napovedal, da dramski ansambel med poletjem čakajo gostovanja, udeležili se bodo festivala na Ohridu, na Madžarskem, v Italiji, Beogradu, Novem Sadu, Zagrebu.

V operi literarna dela Scotta in Shakespeara

Umetniški direktor Opere Simon Krečič je dejal, da je v desetih letih službovanja v mariborskem SNG spoznal, da je Maribor mesto velikih naslovov, ki privabijo veliko publike in se zmeraj dobro obnesejo. "Če smo se v preteklem letu poklonili velikanu Pucciniju z do zdaj izvedenimi kar štirimi naslovi, bodo novo sezono zaznamovale največje glasbeno-gledališke stvaritve, ki so nastale po literarnih delih Walterja Scotta in Williama Shakespeara." Jesenski del sezone odpira Donizettijeva ikonična opera Lucia di Lammermoor, eno izmed najžlahtnejših del poznega italijanskega belkanta, februarja 2025 sledi premiera Verdijeve pozne mojstrovine Otello, aprila pa Hamlet Ambroisa Thomasa, ki v Mariboru še ni bil izveden. Poseben poudarek namenjajo tudi kulturno-umetnostni vzgoji mladih, zato so v program uvrstili praizvedbo slovenske operne novitete Mož, ki je ukrotil strelo, skladatelja in libretista Roberta Mračka, ki ponuja zanimiv vpogled v življenje Nikole Tesle. S Puccinijevo poslednjo opero Turandot pa se bo zaključila letošnja slavnostna obeležitev stote obletnice smrti velikega opernega genija. 

Maribor je mesto velikih naslovov, ki privabijo veliko publike in se zmeraj dobro obnesejo, je na novinarski konferenci dejal umetniški direktor Opere Simon Krečič.
Sašo Bizjak

Na sporedu bodo tudi štirje koncerti Simfoničnega cikla in dva programsko zaokrožena koncerta za mladino, ki bosta prinesla mozaik zvočnih podob iz obdobja baroka in romantike. Cikel komorne glasbe Carpe artem, ki nastaja v koprodukciji z Društvom za komorno glasbo Amadeus, pa s svojim izvirnim programskim konceptom zaokrožuje koncertno ponudbo hiše. 

Clugova "zelo odmevna dela" prvič pred slovenskim občinstvom

Vtisom o izjemni sezoni se je pridružil tudi umetniški direktor Baleta SNG Maribor Edward Clug, ki je ob tem spomnil na dve baletni premieri lanske sezone. "Okrog predstave Faust se je zgodil - lahko rečem - slovenski fenomen. Gledalci so nas nagradili kot še nikoli in nas tudi malo razvadili s stoječimi ovacijami po vsaki ponovitvi," podobno vzdušje pa se je nadaljevalo tudi pri predstavi Grk Zorba, "ki je svojevrsten mariborski fenomen že dvajset let". Clug je za prihajajočo sezono, pred katero mariborski baletni ansambel čaka še nekaj gostovanj, napovedal dve premieri.

V jesenskem delu bo na sporedu baletni spektakel Plameni Pariza na glasbo Borisa Asafjeva in s plesno koreografijo legendarnega plesnega ustvarjalca Mihaila Messererja, ki je tako v dramaturškem kot tehničnem smislu nadgradil izvirno postavitev Vasilija Vainonena. Sledil bo Cluster, pomladni baletni večer v zaporedju koreografij Proof, Bloom, mutual comfort in Cluster. "Cluster je izkupiček zelo odmevnih del, ki sem jih postavil v glavnem za nizozemsko plesno gledališče in jih slovenska publika doslej še ni videla," je še dodal Clug, in povedal, da baletni ansambel tudi v prihodnji sezoni nadaljuje mednarodno pot, med drugim bodo s predstavo Carmina Burana prvič gostovali v Dubajski operi.

Uspešnica lanske sezone. Balet Faust v koprodukciji s Cankarjevim domom Ljubljana in v sodelovanju z Opernhaus Zürich. Koreograf je Edward Clug. 
Sng Maribor

Za naslednje leto je Roškar napovedal celovito energetsko sanacijo stavbe. "Gre za veliko investicijo, s katero bomo izboljšali razmere za zaposlene in publiko. To bo velik vložek, projekt bomo izpeljali tako, da bo umetniški program čim manj prikrajšan," glavna dela bodo zato potekala poleti. V največji gledališki hiši v Sloveniji bodo posebej obeležili 100. obletnico rojstva operne pevke Ondine Otta Klasinc, po kateri so poimenovali Veliko dvorano SNG Maribor. Že nocoj pa bodo ob 21. uri na ploščadi pred hišo izvedli Dramanje, s katerim bodo proslavili zaključek sezone in ob tem zbranim predstavili, kaj pripravljajo v prihajajoči.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta