S komedijo v nove čase gledališča

Klara Podrgajs
16.09.2020 06:06

V celjskem gledališču bodo jubilejno, 70. sezono začeli s premiero komedije Marjetka, str. 89. Prvič v zgodovini gledališča bodo predstavo uprizorili z dvojno zasedbo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branko Završan in Beti Strgar 
Jaka Babnik

Premiera komedije v režiji Andreja Jusa bo z eno zasedbo v sredo, 16. septembra, z drugo pa v petek, 18. septembra, na Malem odru. V komediji je avtor Lutz Hübner uporabil znan Marjetkin monolog iz Goethejevega Fausta po njunem srečanju. Prikazano je zakulisje pri ustvarjanju gledaliških predstav, ki je drugače gledalcem skrito. Dogajanje v zaodrju in pri pripravi predstave je prikazano na zabaven in duhovit način preko preigravanja monologa. Na odru se bodo razvrstili različni režiserji, igralke in drugi gledališki ustvarjalci, ki jih bosta odigrala dva igralca.

Živa Selan in Renato Jenček 
Jaka Babnik

Dve različici ene predstave

V like se bodo preobrazili igralci Branko Završan, Beti Strgar in Urban Kuntarič v eni zasedbi in Renato Jenček, Živa Selan in Luka Bokšan v drugi zasedbi. Ker lahko v dvoranah izkoristijo samo 30 odstotkov zmogljivosti, so se morali prilagoditi.
"V letošnji sezoni smo se dogovorili, da bodo predstave igrali v dveh zasedbah. Za ta korak smo se odločili zaradi situacije s korono, če bi bil kdo v karanteni in podobno, da bi odpadlo čim manj predstav," je pojasnila upravnica in umetniška vodja Tina Kosi. Režiser Andrej Jus je povedal, da so se odločili, da besedilo, ki ga sestavljajo zaključene zgodbe iz zakulisja gledališča, razdelijo med dve zasedbi. Tako bomo lahko predstavo spremljali v dveh različicah. V vsaki se ponovi en prizor, ostali so različni. "Prav zaradi dveh zasedb je bil študij predstave zame izredno zanimiv. Gre za karakterno komedijo in je zato karakter oseb tisti, ki vodi dogajanje," je povedal Jus. Čeprav je bila priprava naporna, je sedaj miren in vesel, da so igralci pripravljeni. "Zelo sem vesel, da so tudi igralci dali veliko svojih idej, saj je tema predstave gledališče, imajo direktne izkušnje s tem," je pojasnil režiser.

Luka Bokšan in Živa Selan 
Jaka Babnik

Teater bo preživel

"Lepo mi je, da je režiser dovolil določene vpade med dinamiko igralke in režiserja v igri, s katerimi smo izpostavili tudi spremljevalno osebje, ki vpliva na dogajanje v predstavi," je povedal igralec v predstavi Renato Jenček. Izpostavil je dogodek s pregledne vaje. Kot napovedovalec napove predstavo in pove, da je vesel, da vidi gledalce ponovno na predstavah.
"Po vaji mi je upravnica rekla, da naj poskusim to povedati veselo, da smo res veseli, da se začenja teater. Pa sem pomisli, kako naj bom vesel, če je notri 15 ljudi, sam pa se derem za 200 ljudi. Težko je biti potem srečen in vesel. Ampak smo veseli, da delamo in da bo teater preživel," je spomin na dogodek strnil Jenček. Želi si, da bi se ukrepi prilagodili: "Upam, da se bo nekdo spomnil, da moramo tudi mi preživeti, in bo kaj spremenil. Da se ne bodo dogajale absurdne stvari, kot v Drami, kjer se ven mečejo cele vrste stolov," je še poudaril igralec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta