Šest dni za knjige in razprave o njih

Tjaša Gajšek Tjaša Gajšek
20.11.2023 19:15

Nocoj se je s svečanim odprtjem začel 39. Slovenski knjižni sejem, ki jutri odpira vrata za obiskovalce. Do nedelje bo sejem ponudil več kot 260 spremljevalnih dogodkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zbornica založnikov in knjigotržcev Schwentnerjevo nagrado letos namenja Mihi Kovaču. 
Foto: Robert Balen

Nocoj se je s podelitvijo Schwentnerjeve nagrade za življenjsko delo na področju založništva in knjigotrštva na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odprl 39. Slovenski knjižni sejem. Letošnji Schwentnerjev nagrajenec je postal profesor in predavatelj Miha Kovač. Sejem, ki letos nosi naslov Besedo besedi, je na glavnem odru odprla predsednica države Nataša Pirc Musar, za obiskovalce pa je odprt od danes do nedelje. Vstop je brezplačen.

Po lanski selitvi sejma iz Cankarjevega doma na Gospodarsko razstavišče bodo tudi letos vse večje slovenske založbe razstavljale v dvoranah Kocka in Kupola. Na 2000 kvadratnih metrih se bo v šestih dneh zvrstilo 266 dogodkov, ki bodo postregli s pogovori, predstavitvami in razpravami. Letošnja gosta sta mesto Šoštanj, kjer so med drugim pripravili razstavo ob 100. obletnici rojstva pesnika Karla Destovnika - Kajuha in ponatisnili knjižico Sto dejstev o Kajuhu, in država Srbija. V tem oziru bo na ogled razstava 50 50, ki se posveča srbskim prevodom v slovenščino in obratno.

Sejem poteka na krilih nedavnega uspešnega nastopa Slovenije kot častne gostje na Frankfurtskem knjižnem sejmu, je na tiskovni konferenci pred odprtjem povedala generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenija in predsednica upravnega odbora 39. Slovenskega knjižnega sejma Vesna Nahtigal. Ob tem je dejala, da ima Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pomembno vlogo pri spodbujanju bralne kulture in da si želi, da bi sejem letos obiskalo še več mladih, ti pa da bi se v okviru Ljubljanskega manifesta navdušili za poglobljeno branje.

Med sejemskim dogajanjem bodo tradicionalno podelili še nekaj nagrad: strokovna žirija in obiskovalci bodo izbrali knjigo leta, nagrado za literarni prvenec leta bodo podelili v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev, v sodelovanju z Združenjem Manager bodo nagradili najboljšo poslovno knjigo, na sejmu pa bodo izbrali tudi najlepše oblikovano knjigo.

Sejem bo za obiskovalce odprt od torka do četrtka od 9. do 20. ure, v petek do 21. ure in v nedeljo, ko bodo sejem sklenili s koncertom Oblike duha v poklon 70. rojstnemu dnevu pesnika Borisa A. Novaka, do 18. ure.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta