Spet se bomo smejali

Klara Podergajs
18.06.2021 06:00
Od 22. do 30. junija bodo v celjskem gledališču že 29. Dnevi komedije
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Popolni tujci, komedija po motivih filma v izvedbi Drame SNG Maribor, 29. Dnevi komedije 
Damjan Švarc

Festival, ki je edini svoje vrste v Sloveniji, je bil prestavljen iz lanskega marca, ko so ga morali v gledališču prvič v zgodovini odpovedati. Letos bo v okrnjenem obsegu. Odigranih bo pet predstav, tri predstave so gostujoča gledališča zaradi obveznosti do svojih abonentov, številnih vaj in drugih obveznosti odpovedala. Ko so januarja načrtovali festival, so se zaradi nestanovitnih razmer odločili, da ukinejo festivalske abonmaje, da se lahko vstopnice porazdelijo med vse željne ogleda predstav, kot je povedala direktorica celjskega gledališča Tina Kosi. Vstopnice so že naprodaj in so po enotni ceni 18 evrov, vsem, ki se odločijo za ogled treh ali več predstav, pa ponujajo 30-odstotni popust. V gledališču so veseli, da imajo lahko sedaj že 75-odstotno zasedenost dvoran. Obiskovalci pa morajo še vedno nositi maske in predložiti potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali negativni hitri test ali PCR-test.

Dve izvorno slovenski komediji

Zabavna mafijsko-emancipacijsko-transspolna veseloigra s petjem in živo glasbo Tutošomato v izvedbi SNG Nova Gorica in Gledališča Koper 
Peter Uhan

Selektorica festivala Alja Predan je povedala, da je letošnji program tematsko in žanrsko zanimiv in pester. Videti bo mogoče komedije, v katerih bodo smešili medčloveške odnose, težave med partnerji, seksistične izpade, družbene in politične razvrate. Pri nekaterih komedijah pa so ustvarjalci iskali navdih v klasiki, pravljicah, stripih in filmih. "Veseli nas, da nista odpadli dve izvorno slovenski predstavi, in sicer komedija Tutošomato avtorja Iztoka Mlakarja v izvedbi SNG Nova Gorica in Gledališča Koper, ki bo otvorila festivalsko dogajanje, in komedija avtorice Ize Strehar v domači zasedbi celjskega gledališča Vsak glas šteje," je povedala selektorica festivala. V tekmovalnem programu se bosta zvrstila še namizni muzikal Živela vulva!, ki ga bosta izvedla zavod Imaginarni in Mini teater, ter družinski muzikal Obuti maček v izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča in Gledališča Koper. Drama SNG Maribor bo izvedla komično dramo Popolni tujci.

Duhovita politična satira Vsak glas šteje v izvedbi domačega, celjskega gledališča 
Jaka Babnik

Kateri bodo najboljši?

Žirija v sestavi pedagoginje in gledališke ustvarjalke Jere Ivanc, režiserke in gledališke pedagoginje Mateje Kokol ter gledališkega režiserja Luke Martina Škofa bo podelila nagrade za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja, žlahtnega komedijanta in komedijantko in razglasila najboljšo komedijo festivala. Vsak večer bodo imeli tudi gledalci možnost, da izberejo komedijantko in komedijanta večera. Poleg podelitve nagrad bodo festival zaključili še s stand-up večerom Tadej Toš v živo. Strokovna žirija, ki jo sestavljajo  Tina Kosi, Tatjana Doma in Alja Predan, je izbrala prejemnika žlahtnega komedijskega peresa 2020, ki ga prejme Rok Vilčnik z umetniškim imenom rokgre za šarfno komedijo Pravi heroji.

Družinski muzikal v izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča in Gledališča Koper 
Miha Fras

Vilčnik je predstavo postavil v Maribor, v okolje, ki ga dobro pozna. V utemeljitvi je žirija zapisala, da mu je s spretno napisano komedijo, ki presega lokalne okvire, uspelo napisati avtohtono slovensko komedijo, ki neprizanesljivo smeši sodobno slovensko stvarnost. Razgalja vse slabosti sodobne slovenske družbe. Dialogi v predstavi so kruti in hkrati smešni, njihova resnica hkrati straši in spravlja v smeh. Vaje za predstavo že potekajo, v celjskem gledališču jo bodo premierno izvedli jeseni.

Živela vulva! je namizni muzikal v izvedbi zavoda Imaginarni in Mini teatra.
Matej Povše

Priprave za naslednjo sezono

"V tem trenutku v našem gledališču poteka študij za tri predstave. Eno komedijo, otroško predstavo Kozlovska sodba v Višnji Gori, s katero bomo obeležili Jurčičevo leto, na Malem odru pa potekajo priprave na resnejšo temo holokavsta," je povedala Tina Kosi. Vse tri premiere bodo septembra. V gledališču si želijo čim prej začeti sezono, saj nihče ne ve točno, v katero smer se bo epidemija razvijala. Upajo, da bodo lahko gledališča celo sezono odprta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta