Svetovna premiera leta opera Vita Žuraja

M. H.
02.10.2023 22:00

Vodilna mednarodna strokovna revija Opernwelt je opero Vita Žuraja Blühen (Razcvet), premierno izvedeno januarja letos v Frankfurtski operi, po libretu Händla Klausa, razglasila za "svetovno premiero leta".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Opera Blühen 
Frankfurtska opera

V operi je kot solistka nastopila tudi slovenska sopranistka Nika Gorič, ob Bianci Andrew, Michaelu Porterju, Jarrettu Porterju in Alfredu Reiterju. Režiserka je bila Brigitte Fassbaender, dramaturginja Mareike Wink, scenografka Martina Segna, kostumografka Anna-Sophie Lienbacher.

To je že druga Žurajeva opera - po Orlandovem gradu pred desetimi leti, ki je bila premierno izvedena v nemškem Bielefeldu. Avstrijski libretist Händel Klaus je tekst zasnoval na osnovi poslednje novele Thomasa Manna Die Betrogene (Prevarana). Temačna celovečerna opera o ljubezni smrtno bolne vdove, ki se v odnosu do hčerke spoprijema z lastnimi strahovi in negotovostmi, je za operni oder zelo neobičajna ljubezenska zgodba z močnim dramatičnim potencialom. Glasbeni izvajalci tega celovečernega opernega dela so člani slovitega Ensemble Modern, ki so v zadnjem desetletju postali Žurajeva glasbena družina, kot je dejal za Večer. Glasbeniki te sijajne zasedbe, ki sodeluje s številnimi priznanimi glasbeniki in dirigenti, so do zdaj izvedli že dvajset Žurajevih del. V nedeljo so se predstavili s slovensko sodobno glasbo tudi na Festivalu Maribor.

Vito Žuraj 
Ras Rotter

"Do skladanja prvega celovečernega opernega dela sem želel s številnimi komornimi in simfoničnimi deli izpiliti svoj osebni glasbeni jezik," je dejal Žuraj. "Pred tremi leti, ko sem začutil, da sem pripravljen na izziv pisanja velikega glasbeno-scenskega dela, sva se povezala s Händlom Klausom. Veliko sem že napisal za solistični glas, v prihodnje pa se bom vse bolj posvečal tudi skladanju za zbor. S Klausom pripravljava novo polscensko delo za zbor in komorni ansambel, ki bo čez nekaj let zazvenelo tudi v Sloveniji." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta