Trinajsterica za bookerja: od nobelovca do prvencev

mh
04.08.2021 14:30
Razglasitev zmagovalca, ki prejme 50 tisoč britanskih funtov, bo 3. novembra
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obvezno branje 
Booker prize

Prvi seznam za Bookerjeve nagrade za roman za leto 2021 je bil objavljen 27. julija. Trinajst knjig je na letošnjem seznamu, izbrala jih je ocenjevalna komisija v sestavi: zgodovinarka Maya Jasanoff (predsednica), pisateljica in urednica Horatia Harrod, igralka Natascha McElhone, pisatelj in dvakratni udeleženec Bookerjevega ožjega izbora ter profesor Chigozie Obioma, pisatelj in nekdanji nadškof Rowan Williams. Seznam je bil izbran med 158 romani, objavljenimi v Veliki Britaniji ali na Irskem med 1. oktobrom 2020 in 30. septembrom 2021. Bookerjevo nagrado za leposlovje podeljujejo za dela piscem katerekoli narodnosti, napisana v angleščini in objavljena v Združenem kraljestvu ali na Irskem.

Bookerjevi izbrani finalisti 2021 so: A Passage North Anuk Arudpragasam, Second Place Rachel Cusk, The Promise Damona Galguta, The Sweetness of Water Nathana Harrisa, Klara and the Sun Kazua Ishigura, An Island Karen Jennings, A Town Called Solace Mary Lawson, No One is Talking About This Patricie Lockwood, The Fortune Men Nadife Mohamed, Bewilderment Richarda Powersa, China Room Sunjeeva Sahota, Great Circle Maggie Shipstead in Light Perpetual Francisa Spufforda.

Obvezno branje 
Booker prize

Predsednica žirije Maya Jasanoff je o letošnjem izboru dejala: "Vse izbrane knjige združuje silovitost nenavadnih zgodb, mnogi avtorji in avtorice razmišljajo o tem, kako se ljudje spopadajo s preteklostjo - pa naj gre za tragične osebne izkušnje ali zgodovinsko dediščino zasužnjevanja, apartheida in državljanske vojne. Mnogi preučujejo intimne odnose, ki so travmatični, in skoznje razmišljajo o idejah svobode ali o tem, kaj nas dela ljudi. Med pandemijo je še posebno pomembna ugotovitev, da imajo vse knjige posebno vez z naravo, skupnostjo, od drobnega in osamljenega intimnega do neizmernega prostranstva kibernetskega prostora. Zaprto branje je spodbudilo močan občutek povezanosti s knjigami in skupnega zavezništva med žiranti."

Gaby Wood, direktorica Fundacije Booker Prize, pravi, da so zadnja leta seznami z Bookerjevo nagrado opozarjali na različne novosti v romanih: eksperimentiranje z obliko, žanri, vedno več je prvencev … Za letošnji seznam so značilne navdušujoče zgodbe in geografski obseg pisateljev, ki že vrsto let delajo na izjemno visokem nivoju. Nekateri so bili že nagrajenci (tudi z Nobelovo, Pulitzerjevo nagrado). Dva sta prvenca. Mnogi so že v Bookerjevi orbiti. Za nagrado Booker je bila že prejšnja leta nominirana peterica romanopiscev: Damon Galgut (dvakrat v ožjem izboru - leta 2006 za The Good Doctor in leta 2010 za In a Strange Room); Kazuo Ishiguro (nagrajen leta 1989 za Ostanke dneva; leta 2005 v ožjem izboru za Ne zapusti me nikdar, leta 2000 za Ko smo bili sirote in 1986 za An Artist of the Floating World); Mary Lawson (leta 2006 na seznamu za Drugo stran mostu); Richard Powers (v ožjem izboru za The Overstory leta 2018, leta 2014 pa za roman Orfeo v ožjem izboru); in Sunjeev Sahota (leta 2015 v ožjem izboru za Leto pobeglih).

Ožji izbor šestih knjig bo objavljen 14. septembra. Avtorji v ožjem izboru dobijo vsak po 2500 funtov in posebej vezano izdajo svoje knjige. Zmagovalec leta 2021 bo razglašen 3. novembra na podelitvi, ki bo potekala v sodelovanju z BBC v radijskem gledališču Broadcasting House. Dobitnik Bookerjeve nagrade 2021 prejme 50.000 funtov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta