Umrl je Roman Uranjek

Va
20.08.2022 20:03

Bil je član kultnih umetniških kolektivov Irwin in Neue Slowenische Kunst.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Roman Uranjek 
Facebook R. U.

Umrl je akademski slikar Roman Uranjek (1961), član kultnih umetniških kolektivov Irwin in Neue Slowenische Kunst (NSK), ki so jo v osemdesetih skupaj ustanovili Laibachi, Irwin in Gledališče Sester Scipion. Po letu 1991 se je NSK preoblikoval v "državo v času NSK", razglasil neodvisnost ter začel delovati kot prva univerzalna mikrodržava z lastnimi potnimi listi.

Arhiv galerij In umetnikov

Dvajset let, od 1. januarja 2002 in do konca, je Roma Uranjek v projektu Vsaj en križ na dan narisal vsaj en križ na dan. To je bil njegov način komentiranja časa in prostora. "Prvo risbo sem naredil 1. januarja 2002, ko je Evropska unija uvedla enotno valuto. Narisal sem evro, vanj pa vkomponiral križ. Rekel sem si, da bom od takrat naprej vsak dan, kot enoletni projekt, ki se dostikrat pojavlja v zgodovini umetnosti, naredil dve ali tri risbe ali kolaže s križem. Najprej sem mislil, da bo projekt Križ skupni projekt Irwinov, ker je pač križ ena od naših ikon. Ampak ko sem začel s tem, se nisem več mogel ustaviti," je povedal v intervjuju v Delu leta 2020. Vsak novi križ je oznanil na družbenih mrežah, kjer se zdaj od njega šokirani poslavljajo prijatelji in sopotniki.

Irwini so se rodili v Trbovljah, tam kot Uranjek, leta 1983. "Izhajali smo iz tega, da smo eklektičen narod brez svoje zgodovine. Na nas je vedno vplivala tuja kultura, mi pa nikoli nismo nanjo. Iz tega minusa smo naredili še en minus in to je postalo plus, naša identiteta. Originalnost je brezzvezna, noben naš motiv ni originalen, identiteta je v izrazu," je o tem rekel ob neki priložnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta