V Bayreuthu bo prvič dirigirala ženska

sta, kr
23.07.2021 14:16
Po lanski odpovedi zaradi pandemije bo v nedeljo v nemškem Bayreuthu ponovno odprl vrata znameniti festival glasbenega gledališča Richarda Wagnerja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oksana Lyniv 
oksanalyniv.com

Festival v Bayreuthu po tradiciji vsako leto odpre sveža postavitev katerega od Wagnerjevih zrelih opernih del, tokrat so se odločili za Letečega Holandca v postavitvi ruskega režiserja Dmitrija Černjakova in pod vodstvom ukrajinske dirigentke Oksane Lyniv.

Ukrajinska dirigentka bo prva ženska, ki bo v 145-letni zgodovini festivala stala za dirigentskim pultom. Na vprašanje, zakaj je bilo potrebno toliko časa, vodja festivala Katharina Wagner, sicer prapravnukinja skladatelja Richarda Wagnerja, odgovarja: "Ker je bilo očitno premalo dirigentk."

Triinštiridesetletna Oksana Lyniv, ki je bila bila nazadnje šefinja dirigentka Opere v Gradcu, pa je v intervjuju povedala: "Pred sto leti bi bilo kaj takšnega nepredstavljivo, pa čeprav so že takrat delovale uspešne dirigentke." Kot je povedala v intervjuju za Deutsche Welle, je ravno prave višine za mesto, ki je bilo oblikovano po meri Richarda Wagnerja. Glasbeni velikan je namreč v višino meril 1,66 metra in je bil precej manjši od številnih njenih moških kolegov. Poleg nove produkcije Letečega Holandca bodo letos ponovili Mojstre pevce nürnberške in Tannhäuserja, na sporedu je tudi Valkira, pri kateri sodeluje avstrijski slikar in performer Hermann Nitsch. Umetnik je povedal: "Sploh nisem vedel, kako zelo se moja slikarska akcija prilega zvokom Nibelunškega prstana. Ustvariti želim barvno ekstazo." V intervjuju za Nordbayerischer Kurier pa je pred časom dejal: "Pogosto sem slikal z rdečo barvo, a pri Valkiri bi rad uporabil celoten barvni spekter, vse barve mavrice."

Na sporedu sta tudi dva koncerta. Vodila ju bosta domači dirigent Christian Thielemann in latvijski dirigent Andris Nelsons.

Obiskovalci bodo morali izpolnjevati pogoj PCT, obvezno bo nošenje obraznih mask. V dvorani na Zelenem griču bo lahko v skladu z omejitvami zaradi covida-19 letos le 911 gledalcev namesto običajnih 2000. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta