V četrtek se začne že 25. Oko besede

Trije temeljni festivalski sklopi ostajajo: podelitve večernice, nastopi avtorjev v izobraževalnih institucijah v Prekmurju in simpoziji, ki obravnavajo aktualna vprašanja mladinske književnosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letos, žal, ne bo tako živahno
Andrej Petelinsek

Oko besede je literarni festival, ki tradicionalno poteka v Murski Soboti, na njem se zberejo pisatelji, ki pišejo za otroke in mlade, učitelji, literarni teoretiki, bibliotekarji in založniki. Festival je nastal leta 1995 na pobudo založbe Franc-Franc, od leta 2016 pa ga izvaja ARGO, društvo za humanistična vprašanja.
Opozoriti velja na tri temeljne festivalske sklope, ki so stalnica festivala: podelitve večernice, nastopi avtorjev v izobraževalnih institucijah v Prekmurju in simpoziji, ki obravnavajo aktualna vprašanja mladinske književnosti.
Festival Oko besede ima spletno stran, na kateri so zbrani informacije o aktualnih dogodkih in arhivsko gradivo o festivalu ter o nominirancih in nagrajencih večernice: https://www.okobesede.org/. Posebno dragocene so festivalske knjižice, ki jih ureja Franci Just, saj je v gradivu zabeleženo vsakoletno dogajanje (program srečanja, povzetki simpozijskih prispevkov, opis literarnega izleta in drugi dogodki).

Večernica

Leta 1996 je bila podeljena prva večernica, nagrada za najboljše slovensko mladinsko delo, ki je izšlo preteklo leto. Nagrado sta ustanovila založba Franc-Franc (zdaj Argo, društvo za humanistična vprašanja) in Otrok in knjiga (revija za vprašanja mladinske književnosti, književne vzgoje in s knjigo povezanimi mediji), pokroviteljstvo pa je prevzelo Časopisno-založniško podjetje Večer. Ustanovitelji so hkrati tudi lastniki blagovne znamke Večernica. Žirijo, ki presoja kakovost besedil, sestavlja pet predstavnikov, in sicer po en predstavnik ustanoviteljev ter predstavnik Društva slovenskih pisateljev in predstavnik Zveze bibliotekarskih društev Slovenije ali/in Slovenske sekcije IBBY. Podelitev večernice tradicionalno povezuje Norma Bale, pri izpeljavi slavnostne podelitve pomagata Feri Lainšček in Simona Cizar. Nagrado so doslej prejeli: 1997 Tone Pavček za pesniško zbirko Majnice: fulaste pesmi; 1998 Desa Muck za roman Lažniva Suzi; 1999 Janja Vidmar za roman Princeska z napako; 2000 Polonca Kovač za pripoved Kaja in njena družina; 2001 Feri Lainšček za zbirko pravljic Mislice; 2002 Matjaž Pikalo za zbirko kratke proze Luža; 2003 Marjana Moškrič za roman Ledene magnolije; 2004 Slavko Pregl za roman Srebro iz modre špilje; 2005 Igor Karlovšek za roman Gimnazijec; 2006 Dušan Dim za roman Distorzija; 2007 Irena Velikonja za roman Poletje na okenski polici in Majda Koren za fantastično pripoved Eva in kozel; 2008 Ervin Fritz za pesniško zbirko Vrane; 2009 Janja Vidmar za roman Pink; 2010 Bina Štampe Žmavc za zbirko pravljic Cesar in roža; 2011 Mate Dolenc za zbirko kratke proze Maščevanje male ostrige; 2012 Dim Zupan za pripoved Hektor in zlata hruška; 2013 Peter Svetina za zbirko proze in poezije Ropotarna; 2014 Vinko Möderndorfer za roman Kot v filmu; 2015 Vladimir P. Štefanec za roman Sem punk čarovnica, Debela lezbijka in ne maram vampov; 2016 Peter Svetina za zbirko fantastičnih zgodb Kako zorijo ježevci, 2017 Peter Svetina za pesniško zbirko Molitvice s stopnic; 2018 Anja Štefan za pesniško zbirko Drobtine iz mišje doline; 2019 Andrej E. Skubic za pripoved Babi nima več telefona.

Simpoziji

Že od prvega srečanja so stalnica festivala simpoziji. Pripravlja jih revija Otrok in knjiga oziroma v sodelovanju z uredniškim odborom urednica Darka Tancer Kajnih, ki simpozije najpogosteje tudi moderira. Na njih je doslej sodelovalo več kot 110 različnih referentov s 173 prispevki, od katerih je večina tudi objavljena. Mariborska knjižnica, izdajateljica revije, je v avgustu 2020 pripravila priložnostno razstavo naslovnic revij, v katerih so ti prispevki objavljeni. Razstava je bila pod arkadami na Rotovškem trgu v Mariboru.

Literarni nastopi udeležencev

Literarni nastopi udeležencev srečanja v izobraževalnih institucijah potekajo vse od leta 1996, koordinira jih Vesna Radovanovič. Doslej je sodelovalo 31 institucij, stalnica so vse soboške osnovne in srednje šole, druge institucije v Pomurju, v Porabju na Madžarskem in v Avstriji. Doslej je nastopilo 136 pisateljev in pripovedovalcev, prireditev pa se je udeležilo približno 30.000 otrok in mladine. Več kot desetkrat so nastopili (abecedni seznam): Lidija Gačnik Gombač, Barbara Gregorič Gorenc, Borut Gombač, Tilka Jamnik, Aksinja Kermauner, Darinka Kobal, Jana Kolarič, Karolina Kolmanič, Majda Koren, Marjana Moškrič, Lila Prap, Slavko Pregl, Franček Rudolf, Primož Suhodolčan, Janja Vidmar in Dim Zupan.

Poudarki letošnjega srečanja Oko besede

Med 24. in 26. septembrom 2020 bo v organizaciji Arga, društva za humanistična vprašanja, potekalo 25. srečanje Oko besede. Organizacijski odbor sestavljamo Norma Bale, Simona Cizar, Dragica Haramija, Franci Just, Feri Lainšček, Vesna Radovanovič in Darka Tancer Kajnih.

Mlade oči so dejavnost, ki je bila uvedena pred tremi leti, gre za literarne in kritiške delavnice za študente in dijake, s čimer poskuša festival približati vsebine tistim mladostnikom, ki jih književnost prav posebej zanima. Letošnje Oko besede se posveča domači ustvarjalnosti za otroke in mlade, hkrati pa opozarja na pomen širjenja naše najbolj kakovostne mladinske literature v svet. O prevajanju slovenske mladinske izvirne produkcije v tuje jezike, ki (še vedno) zaostaja za prevodi del za odrasle, bo govor na letošnjem simpoziju, ki ga pripravlja revija Otrok in knjiga. Z referati bodo sodelovali: Jana Bauer, Tina Bilban, Nada Marija Grošelj, Andrej Ilc, Tanja Petrič, Barbara Pregelj in Renata Zamida.
Potekali bosta tudi dve okrogli mizi: predstavitev dela Sekcije za otroško in mladinsko književnost pri Društvu slovenskih pisateljev in okrogla miza o predstavitvi Slovenije na sejmu otroških in mladinskih knjig v Bologni. V okviru okroglih miz bo predstavljena tudi antologija 44 izbranih ustvarjalcev in ustvarjalk Slovenia's Best for Young Readers, ki je bila pripravljena za promocijo slovenskih ustvarjalk in ustvarjalcev v tujini.
Oko besede je eden tistih dogodkov, ki poskušajo spodbuditi mlade in odrasle bralce k branju kakovostne domače literature, še zlasti z nominacijami in zmagovalnimi deli za večernico, ta bo letos podeljena 25. septembra ob 19. uri v Gledališču Park. Večerničina literarna bera je razstava najboljših del preteklega leta, ki si jo lahko ogledate v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota od 24. septembra naprej, letos pa bo razstava knjig dopolnjena tudi s plakati vseh dosedanjih srečanj; interaktivna galerija plakatov je dostopna tudi na spletni strani Oko besede.
Letos prvič prirejamo sklop Literarna mesta, to so nastopi naših udeleženk in udeležencev za soboško javnost. Nastopili bodo: Suzana Tratnik v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota (24. september ob 18. uri), Lenart Zajc v Mladinskem informativnem in kulturnem klubu MS (24. september ob 20.30) in na literarni matineji za otroke v Expanu (26. september ob 11. uri) Nataša Konc Lorenzutti, Vesna Radovanovič, Andrej Rozman Roza in Peter Svetina. 25. septembra bomo na Trgu kulture prvič odprli knjižno tržnico za spodbujanje kupovanja kakovostnih knjig.
Vse prireditve so brezplačne, celoten program je dostopen na spletni strani festivala Oko besede.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta