V novo stoletje Baleta Brno z Valentino Turcu

Mariborska koreografinja je z Damo s kamelijami v Janačkovem gledališču vstopila v sezono visokega jubileja te slovite češke kulturne ustanove

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dama s kamelijami
Tybor Bachraty

V Janačkovem gledališču v Brnu mariborska koreografka Valentina Turcu piše pomembno poglavje slovite češke kulturne ustanove. Šestega marca je tam postavila svetovno praizvedbo baleta Dama s kamelijami. Balet v Brnu praznuje v novi sezoni visok jubilej. Kot so napovedali, "začenjajo novo stoletje z vrhunsko, mednarodno priznano in nagrajevano Valentino Turcu".
S koreografinjo smo se povezali že v Brno in zdaj v novonastalih težavnih razmerah po prihodu domov.
Svetovna praizvedba baleta Dama s kamelijami je bila ob stoletnici Baleta v Brnu. V ogromnem, na novo obnovljenem Janačkovem teatru začnejo novo stoletje z vami. Veliko dejanje in novo pomembno poglavje v vaši mednarodni karieri?
"Direktor Nacionalnega baleta Brno Mario Radachovsky je že nekaj let spremljal mnoge moje mednarodne uspehe in je dejal, da občuduje moj edinstveni baletni in dramski rokopis. Želel si je, da za njihov ansambel ustvarim nekaj unikatnega glede na prelomnico stoletja in glede na to, da ima ta ansambel izjemen klasičen in sodoben repertoar svetovno znanih koreografov, kot so Nacho Duato, Ohad Naharin, Jiri Kylian in z naslednjim letom Chrystal Pite, nimajo pa izkušnje z dramskim baletom. Danes je v baletnem svetu izjemno visoko cenjeno, da umetnik ustvari popolnoma novo umetnino prav za določen baletni ansambel. Ob vrhunskih imenih, ki ustvarjajo na tem ogromnem odru, je bil seveda velik izziv ustvariti nekaj popolnoma novega, kot je balet Dama s kamelijami, in to s simfoničnim orkestrom na izbrano in kompozicijsko prenovljeno partituro Franza Schuberta. Bil je res zadetek v polno. Skladatelj je bil Andrei Pushkarev, veliko svetovno ime na področju glasbe. Izjemen sodelavec je in del našega ustvarjalnega tima že iz Rige, v Latvijskem nacionalnem teatru."
Iz ene stoletnice prehajate v drugo, iz domačega SNG na Češko, v zadnjem času so se vam dogajala številna izjemna gostovanja vaših predstav na tujem?
"Vzporedno s stoletnico mariborskega teatra in stoletnico slovenskega baleta razmišljam, kako velik blagoslov je, da lahko več kot četrt stoletja ustvarjam tukaj v naši hiši z mnogimi talentiranimi ljudmi, kjer drug drugemu plemenitimo osebno pot in umetniški razvoj. Senzacionalni mednarodni uspehi v Nemčiji s predstavo Carmen, na Hrvaškem s predstavo Smrt v Benetkah, v Rigi, ko je bila 2014. prestolnica kulture in so si zaželeli moj balet - Romeo in Julija, zatem v Franciji in velikokrat na Dubrovniškem poletnem festivalu, pa tudi na festivalu Gavellini večeri z dramskim prvencem - Tramvaj poželenje. Vse to sem zasnovala v sebi prav tukaj, v Mariboru, z ljudmi, ki mi stojijo ob strani, me navdihujejo in gradijo z menoj. Ko sem dobila nagrado Prešernovega sklada, smo s ponosom in srčno praznovali valentinovo v SNG Maribor. In vem, da je uspeh vsakogar od nas znotraj Drame, Opere ali Baleta velik praznik za vse nas. Nenehno potrjujemo svojo vrhunsko raven na svetovnih odrih, gostovanjih in festivalih. Bogatimo naš kulturni prostor z mnogimi mednarodnimi nagradami in priznanji, predvsem pa uživamo v svojem delu. V svetu se veliko govori o nas."

Leta 2017 je Valentina Turcu prejela Glazerjevo listino.
Sašo Bizjak
Dama s kamelijami
Tybor Bachraty
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta