Vrhunec razstavnega leta: dela Silvana Omerzuja

sta
15.09.2020 10:10

V Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki letošnjo osrednjo razstavo posvečajo 65-letnici likovnega in lutkovnega umetnika, slikarja in režiserja Silvana Omerzuja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Silvan Omerzu 
Robert Balen

Njegovo pregledno razstavo so v petek odprli v zahodnem krilu nekdanjega samostana. V razstavišču na gradu Rajhenburg nad Omerzujevo rojstno Brestanico pa bodo prihodnji petek odprli razstavo njegovih zgodnjih likovnih del, ustvarjenih za gledališče.
Razstavi v Galeriji Božidarja Jakca in v razstavišču gradu Rajhenburg, ki deluje v okviru Kulturnega doma Krško, bosta prikazali skrbno izbran nabor najrazličnejših del, risbe in slike, senčne podobe, kinetične skulpture, prostorske postavitve, scenografije in lutke, ki jih je Omerzu ustvaril v zadnjih 30 letih.
"Ustvarjalno pot Silvana Omerzuja zaznamuje izrazita interdisciplinarnost, saj se kot ustvarjalec ni nikdar zavezal eni sami umetniški disciplini ali mediju, marveč je hkrati deloval kot vizualni umetnik, scenograf, lutkar in gledališki režiser," so zapisali v galeriji. Za njegovo umetniško delo, ki se pojavlja tako na gledaliških odrih kot v galerijah, so značilne "kompleksne objektne instalacije, ustvarjene iz lesa in kombinirane z najrazličnejšimi materiali, ki prikazujejo ekspresivne in pogosto groteskne motive, v katerih se odražata subtilna družbena kritika in obešenjaški humor".
Na kostanjeviški razstavi so na ogled izbrani elementi iz nekaterih Omerzujevih najbolj odmevnih predstav. To sta bili gledališki predstavi Prepovedane ljubezni (Lutkovno gledališče Ljubljana, 2009) in Hiša Marije Pomočnice (Slovensko mladinsko gledališče, 2007-2008) ter razstavi Avtomati, lutke in igralci (MGLC, 2010) in Ivan Cankar in Evropa (Cankarjev dom, 2018-2019), so še sporočili iz kostanjeviške galerije.
Obe razstavi bosta na ogled do 8. februarja 2021. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta