Začenja se 26. Festival slovenskega filma

Matic Majcen Matic Majcen
03.10.2023 05:00

Od danes do nedelje bo na ogled najnovejša slovenska filmska produkcija, vključno s štirimi svetovnimi premierami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glavna dvorana Avditorija Portorož bo nocoj ponovno odprla vrata slovenskemu filmu.
Matjaž Rušt/FSF

Festival bo nocoj odprl najnovejši film Igorja Šterka z naslovom Šterkijada. Kot namiguje že naslov, gre za igrani portret družine jadralca Jureta Šterka oziroma režiserja samega. Do nedelje bodo na festivalu prikazali 55 filmov različnih žanrov, od tega 14 celovečercev. Šterkijada bo eden izmed štirih filmov, ki bodo na festivalu deležni svetovne premiere. Ostali trije so Poslednji heroj Žige Virca, Vzornik Nejca Gazvode in Opazovanje Janeza Burgerja, vsi so tudi v tekmovalnem delu celovečercev, ki jih bodo ocenjevale igralka Anuša Kodelja, režiserka in scenaristka Andrina Mračnikar ter kritičarka in publicistka Ana Šturm

Nagrado Milke in Metoda Badjure za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti bo letos prejel direktor fotografije Rado Likon. Filmskim snemalcem se bodo posvetili tudi v strokovnem programu, počastili bodo več obletnic: 100-letnico in 60-letnico dvoran, v katerih danes delujeta Kinodvor in Slovenska kinoteka, 80-letnico režiserja Karpa Godine in lansko stoletnico rojstva snemalca Ivana Marinčka. Spomnili se bodo tudi gledališkega in filmskega velikana Radka Poliča - Raca in se poklonili prijatelju slovenskega filma Dragomiru Zupancu, ki v Beogradu pripravlja Dneve slovenskega filma. 

Glavno, filmsko dogajanje bo spremljal razgiban strokovni in glasbeni program. Med drugim bomo priča predstavitvi strateškega načrta za razvoj AV industrije do leta 2030 in okrogli mizi o trajnostnih praksah v slovenski filmski produkciji. Poleg tega pa organizatorji obiskovalce vsak večer vabijo tudi na DJ večer v Monfortu, ki bodo ob brezplačnem vstopu potekali med 22. in 2. uro. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta