Zaključuje se kostanjeviška Forma viva z izbranima kiparjema Mirkom Bratušo in Petrom Galhidy

pv
27.07.2021 15:22
Slavnostni zaključek letošnjega simpozija s predstavitvami novih skulptur, umeščenih v Park skulptur Forma viva, bo v soboto.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mirko Bratuša in Peter Galhidy 
Galerija Božidar Jakac

Julija je delovišče Forme vive v Kostanjevici na Krki ponovno zaživelo, v letošnji izvedbi simpozija Forma viva sta kot vabljena gosta ustvarjala akademska kiparja in profesorja Mirko Bratuša iz Slovenije in Peter Galhidy iz Madžarske.

Kot je za STA povedal direktor Galerije Božidar Jakac Goran Milovanović, Bratuša končuje skulpturi, ki se navezujeta na legendo o ustanovitvi kostanjeviškega samostana in ju bodo umestili v niši baročnega pročelja nekdanje samostanske cerkve. Gre za figuri dveh ključnih ustanoviteljev samostana, vojvode Bernarda Spanheima in izročilnega gorjanskega divjega moža, ki sta ustvarjeni v za avtorja značilno groteskni maniri. S humorno pojavnostjo kipa namigujeta na tanko mejo med mitologijo in zgodovino in izpostavljata ljudsko potrebo po ustvarjanju zgodb, je dodal.

Kompozitna skulptura, ki jo je zasnoval in izdelal Galhidy, pa povzema naravne oblike travnih bilk, ki jih je predstavil monumentalno. Galhidy namreč pri svojem umetniškem delu pogosto sledi amorfnim oblikam rastlin, ki odražajo njegovo iskanje vezi med naravnimi habitati in antropogenimi strukturami.

Njegova skulptura, ki se navezuje na podeželsko okolje doline Krke, hkrati izkazuje "senzibilnost do naravnih habitatov in do okoljskih izzivov moderne dobe", je pojasnil direktor.

V sklopu počastitve obletnice simpozija je bila izvedena tudi rekonstrukcija ikonične prostorske skulpture hrvaškega umetnika Miroslava Šuteja: Brez naslova (1972), ki jo je v pol stoletja načel zob časa.

Mednarodni simpozij kiparjev Forma viva, ki deluje od leta 1961, predstavlja eno največjih likovnih manifestacij na območju Slovenije. Letos mineva 60 let od ustanovitve simpozija, zato je bil tokratni simpozij še toliko bolj slavnosten. Zasnovali so ga skupaj z Obalnimi galerijami Piran, zato bo izšel tudi skupen katalog. V Galeriji Božidar Jakac bo do 26. septembra na ogled tudi razstava Re/Forma viva, na kateri je predstavljen izbor dokumentarnega gradiva z delovišča v Kostanjevici na Krki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta