Zlata palma že drugič Rubenu Östlundu

Matic Majcen Matic Majcen
28.05.2022 22:17

Najprestižnejšo nagrado 75. filmskega festivala v Cannesu so podelili švedskemu filmu Trikotnik žalosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Švedski režiser Ruben Östlund je evforično sprejel svojo drugo zlato palmo.
Guillaume Horcajueli/EPA

48-letnemu švedskemu režiserju Rubenu Östlundu je uspel redek podvig, saj je po Kvadratu (The Square, 2017) tudi s svojim novim filmom Trikotnik žalosti (Triangle of Sadness) osvojil zlato palmo, najpomembnejšo nagrado na filmskem festivalu v Cannesu. 

Film spremlja pot mladega para iz modnega sveta (Charlbi Dean in Harris Dickinson), ki poskuša svojo zvezo rešiti na potovanju z elitno križarko, vendar pa se petični gostje znajdejo v nemilosti marksističnega kapitana, ki ga igra Woody Harrelson. Celovečerec nadaljuje avtorjevo tematiko človeške sebičnosti in črednega nagona, ki jo je obravnaval že v zgodnejših filmih, kot sta Igra (Play, 2011) in Višja sila (Force majeure, 2014). Trikotnik žalosti je Östlundov prvi celovečerec v angleščini.

Drugo najpomembnejšo priznanje, tako imenovani grand prix (veliko nagrado), sta si razdelila belgijski režiser Lukas Dhont za mladinsko dramo Blizu (Close), ki z izjemno čustvenostjo spremlja odnos dveh najboljših prijateljev v najstniških letih, ter francoska avtorica Claire Denis za politično romanco Zvezde opoldne (Stars at Noon). V slednji blesti igralka Margaret Qualley, sicer hčerka slovite Andie MacDowell.

Nagrado za najboljšo režijo je prejel južnokorejski avtor Park Chan-wook za neo-noirovski celovečerec Odločitev za odhod (Decision To Leave). Park je bil celo glavni favorit za glavno nagrado, a se je na koncu moral zadovoljiti s prav tako prestižnim kipcem za režijo. V filmu Odločitev za odhod blesti kitajska zvezdnica Tang Wei, ki je svojo vlogo fatalke izvrstno odigrala v korejščini. Kipec za scenarij je medtem osvojil švedski režiser egipčanskega porekla Tarik Saleh za film Fant iz nebes (Boy From Heaven). 

Nagrado žirije sta si razdelila filma Osem gora (Le otto montagne) Charlotte Vandermeersch in Felixa van Groeningena ter Io v režiji Jerzyja Skolimowskega, ki celotno zgodbo prikaže skozi oči zapuščenega osla. Posebno nagrado je žirija ob 75. obletnici festivala podelila bratoma Dardenne za imigrantsko dramo Tori in Lokita. Belgijska avtorja sta tako na pregovorno eskapistični festival prinesla močno dozo realnosti, saj film prikaže suženjske odnose v srcu zahodne Evrope in s tem odločno trka na vest evropske družbe.

Igralski nagradi sta prejela iranska igralka Zar Amir Ebrahimi za glavno žensko vlogo v filmu Sveti pajek (Holy Spider), moško pa Song Kang-ho za film Posrednik (Broker) japonskega režiserja Hirokazuja Kore-ede.

Festival je znova zaznamovalo pomanjkanje filmov ženskih režiserk. Pod samo štiri od 21 filmov so se podpisale režiserke, a sta na koncu kar dve odšli domov s prestižnim kipcem. Festival se je s posebnimi projekcijami poklonil ukrajinskim režiserjem, medtem ko je zlato palmo za življenjsko delo prejel ameriški igralec Forest Whitaker.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta