Zlatnik poezije Ervinu Fritzu

pv
20.06.2019 13:28

Priznanje za življenjski pesniški opus za "pesnika upora, jeze in juriša na konkretnega naslovnika"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ervin Fritz je leta 2008 dobil tudi nagrado Večernica za pesniško zbirko za mlade Vrane.
Igor Napast

Letošnjo nagrado za "ustvarjalni prispevek k slovenski literaturi in kulturi ter za žlahtnjenje slovenskega jezika" prejme pesnik Ervin Fritz, so sporočili iz podjetja Fit media, ki podeljuje zlatnik poezije.
Fritzev pesniški svet je "življenje, radost v življenju, z razkošno občutljivostjo za vse, kar se dotika človeka in njegove eksistence v družbi. V njegovi poeziji z vsemi registri zveni realno življenje. Njegova refleksija se ne izgublja v retoričnih figurah. Pesniški jezik je realističen, stvaren, saj je, kot pravi, 'pesnjenje v enaki meri pesnikova in socialna zadeva. Pesnjenje je družbeno opravilo in pesnik ni sam svoj človek,'" piše v utemeljitvi nagrade.
Kritik Peter Kolšek je o Ervinu Fritzu med drugi zapisal: "Fritz je tisti slovenski pesnik, ki je vrednote socialnega realizma (in socialne doktrine, ki stoji za njim) ne le najbolj ponotranjil, ampak jih je tudi najbolj kompleksno prenesel v tranzicijski čas. Med vsemi starejšimi slovenskimi pesniki je edini ohranil pristno socialno revoltiranost, na kakršni je temeljila prvotna socialnokritična imaginacija, od lirske pesmi do satire. Fritz je pesnik upora, jeze in juriša na konkretnega naslovnika (kapitalizem) ..."
Zlatnik poezije so doslej prejeli Ciril Zlobec, Tone Pavček, Kajetan Kovič, Ivan Minatti, Miroslav Košuta, Neža Maurer, Veno Taufer, Svetlana Makarovič, Niko Grafenauer, Tone Kuntner, Gustav Januš, Marko Kravos, Andrej Brvar in Bina Štampe Žmavc.
Ervin Fritz je prejel Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko za Ogrlico iz rad leta 2006, zlatnik poezije pa mu bodo podelili na letošnjem Veronikinem večeru konec avgusta.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta