Energetski cilji EU: Potrebnih bo za 167 milijard investicij

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
19.05.2023 04:00

Za dosego ambicioznih podnebnih in energetskih ciljev Evropske unije bo potrebnega veliko denarja. Pridobili naj bi ga tudi s projektom Refine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Za dosego ambicioznih podnebnih in energetskih ciljev Evropske unije bo do leta 2030 na letnem nivoju potrebnih približno 167 milijard evrov dodatnih investicij. Čeprav investicije v energetsko učinkovitost in obnovljive vire energije (OVE) pri tem predstavljajo izjemno pomemben delež, pa skoraj 70 odstotkov ponudnikov energetskih storitev, ki prav tako zagotavljajo finančne vire za izvedbo investicij, poroča, da je težko pridobiti primerne vire financiranja.

Pospešiti rast trga energetskih storitev

Projekt REFINE, ki ga financira EU, si zato prizadeva prispevati k zagotavljanju dovolj privlačnih finančnih virov za investicije v energetsko učinkovitost in OVE z razvojem shem refinanciranja - in s tem pospešiti tudi nujno rast trga energetskih storitev. Pri projektu sodeluje enajst partnerskih organizacij iz desetih držav EU, med katerimi je slovenski partner Institut Jožef Stefan, Center za energetsko učinkovitost (IJS CEU).

Shutterstock

"Sedaj smo v fazi posodobitve Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN) in izkazalo se je, da je trenutni obseg izvajanja potrebnih investicij v energetsko učinkovitosti in OVE nezadosten. Potrebno je zagotoviti dodatne finančne vire, javne in zasebne, ter ustrezne finančne instrumente in izvajalsko strukturo," pravi mag. Damir Staničić, IJS CEU. Ponudniki energetskih storitev zagotavljajo pomemben delež zasebnih sredstev vendar je dostopnost in razpoložljivost teh sredstev omejena.

Pilotno testiranje s ponudniki tudi iz Slovenije

"Projekt REFINE je naslovil ta problem na evropskem nivoju in nadgradil okolje, potrebno za učinkovito (re)financiranje tovrstnih investicij ter povečanje obsega financiranja," poudari Staničić, ki razkrije, da so rešitve, razvite v okviru projekta, pilotno testirali v sodelovanju s ponudniki energetskih storitev, finančnimi in javnimi institucijami po vsej Evropi, vključno s Slovenijo. "Tako smo denimo prispevali k inovativnem poslovnem modelu za e-mobilnost podjetja Vizije mobilnosti, in sicer s pogodbenimi določili za refinanciranje. Z lokalno energetsko agencijo GOLEA smo testirali ocenjevalni sistem (re)financiranja projekta zasebno-javnega partnerstva. Na primeru namenske družbe ponudnika energetskih storitev RESALTA pa smo analizirali model za pospešeno financiranje manjših projektov OVE, ki je nastal kot odziv podjetja za energetske storitve na omejeno dostopnost finančnih virov v Sloveniji."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta