S temi ukrepi bodo posodovke lažje preživele zimo

Jasna Marin Jasna Marin
01.11.2023 06:00

Mnoge posodovke niso odporne na mraz in lahko zaradi nizkih temperatur propadejo ali utrpijo poškodbe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Agrume ali citruse je treba preseliti v svetel prezimni prostor, s temperaturo 2-8 stopinj Celzija.
Blumenbüro Holland

Dokler so temperature zunaj še okrog 10 stopinj Celzija, so posodovke resda lahko zunaj ali pod napuščem. A kmalu jih bo treba preseliti v neogrevan rastlinjak ali na hladno stopnišče v hišo. In ko so enkrat v zavetju, jih nikar ne puščajte čisto brez oskrbe.

Oskrba v zavetju

Približno enkrat na teden preverite, ali so rastline v prezimnem prostoru zdrave in brez škodljivcev. Sproti jim odstranjujte odmrle ali suhe liste in cvetove. Prst v loncih zalivajte šele takrat, ko se osuši. V hladnih in temnih prostorih zalivajte redkeje kot v toplejših in svetlejših. 

Rastlinjak na vrtu je primeren za prezimovanje posodovk.
Shutterstock


Balkonske rastline

Če imate v prezimnem prostoru balkonske rastline, jim sproti odstranjujte stare liste, zemljo pa zalijte le občasno. Pozorni bodite, da se koreninska gruda ne izsuši, prav tako ne sme biti premokra.

Sredozemske rastline

Oleander je prav gotovo ena izmed najbolj priljubljenih posodovk. Z grmičasto rastjo in pastelno obarvanimi cvetovi, ki se razvijajo vse poletje, krasi tako vhode hiš in gostišč, kot tudi cerkva in javnih ustanov. Dobro uspeva na sončnih do polsenčnih rastiščih. V tem času oleandru tik ob tleh odrežite poškodovane ali obolele poganjke. Kasneje bo iz koreninske grude pognal nov odganjek. Pred delom si nadenite rokavice, saj bi strup v oleandru lahko izzval alergijsko reakcijo na koži.

Shutterstock

Konec jeseni ali na začetku zime je dobro tudi lovor in rožmarin, ki rasteta v posodi, spraviti v svetel in hladen prostor, kjer ni zmrzali. Če malo zamudite in se temperatura na prostem spusti pod ledišče, ne bo težav, kajti v sredozemskih krajih lovor in rožmarin na vrtu zlahka vzdržita tudi nekaj stopinj pod ničlo.

Lovor in druge sredozemske rastline, ki so posajene v posodah, vzdržijo na prostem tudi nekaj stopinj pod ničlo. Vsekakor pa jih raje že pred mrazom preselite v prezimni prostor, kjer ne zmrzuje.
Blumenbüro Holland

Agrumi

Agrumi najbolje prezimijo v svetlem in hladnem prostoru s temperaturo od 8 do 12 stopinj Celzija. Če imate aromatične ljubiteljice sonca spravljene v temnem prostoru, je velika verjetnost, da bodo odvrgle liste. Zalivajte jih približno vsake štiri tedne. Presajajte šele spomladi, tudi gnojenje bo sledilo šele v toplih mesecih. Če se na agrumih pojavi kapar (škodljivec s ščitom se pojavi na steblih vej in izloča lepljivo medeno roso, ki jo opazimo na listih in tleh), je škodljivca težko odpraviti.

Kaparji na limonovcu
Zeleni Svet

Sprotno odstranjevanje z vato in alkoholom po navadi pomaga zgolj za kratek čas. Kaparja najučinkoviteje zatiramo s sistemičnimi insekticidi, ki so na voljo v kmetijskih apotekah. Lahko pa poskusite kaparje odpraviti z oljnim škropivom. Recept: zmešajte dve skodelici rastlinskega olja z eno skodelico nerazredčenega tekočega mila. Mešajte, dokler emulzija ne postane bela. Eno jedilno žlico emulzije razredčite v litru vode in temeljito poškropite vse napadene dele rastline. To storite, ko ni sonca, da ne pride do ožiga listov.

Neogrevan rastlinjak za agrume
Pexels Photo
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta