(FOTO) Tako boste vrtnine učinkovito zaščitili pred poletno pripeko

Jasna Marin Jasna Marin
16.07.2023 06:55

Ko temperature zunaj presežejo 35 °C, je vročina utrujajoča tako za ljudi, živali, kot tudi za zelenjavo na vrtu. Kako lahko rastline na zelenjavnih gredah zaščitimo pred preveliko vročino in sončnimi žarki?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Nekatere rastline na vrtu je v pripeki dobro senčiti. Mednje spadajo zelje, cvetača, brokoli, rdeča pesa, por. Senčenje je nujno tudi pri vsaki neposredni setvi, saj poletni sončni žarki močno segrejejo setveno plast in ustavljajo kaljenje semena, požgejo lahko tudi mlade rastline. Na gredah senčite tudi na novo presajene rastline.

Koristno je, če kapusnice in na vročino občutljive vrtnine sadimo v bližino večjih rastlin, ki poskrbijo za senco.
Pixabay

Posevek senčite tako, da v tla zabijete nekaj nizkih količkov ali paličic. Nanje navežite agrokopreno, belo blago, vrečevino ... Bolj vroče, kot je poleti, slabšo prepustnost naj ima senčilo. Senčilo naj bo 30-40 cm nad tlemi. Tako boste rastline laže zalivali. Senčilo odstranite, ko sonce neha pripekati oziroma ko dobijo rastline vsaj en pravi list.

Shutterstock

Rastlinjake senčite tako, da jih prekrijete z mrežastim senčilom za rastlinjake ali z mrežo proti toči. Kaj pa zalivanje rastlin? V vročem obdobju zalivajte zgodaj zjutraj. Vodo pri rastlinah potrebujejo zlasti korenine in ne listje, zato zalivajte oziroma namakajte tla.

Mreža proti toči, ki jo denete na rastlinjak, je učinkovita tudi za senčenje.
Zeleni Svet


Shutterstock
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta