Listje, ki je padlo z dreves, spravite čim bliže ograji

J. M.
30.10.2023 05:00

Nekatere drevesne krošnje so odete v pisane barve, mnoge pa so po dežju in vetru na tla nasule listje. Da bi okolica ostala urejena, se bo v suhem vremenu treba lotiti jesenskega čišcenja vrta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Jesenskega listja ne smemo imeti na trati predolgo, saj se bo začelo razkrajati, trava spodaj pa lahko začne propadati. Vsak ima pri hiši metlo in grablje, s katerimi lahko liste odstranite z različnih površin. Kjer je listja več, pa kupčkanje z grabljami ni več zabavna igra; tam bolj kot preprosto orodje pridejo v poštev pihalniki, s katerimi lahko precej hitreje kot z grabljami spravite listje na kup, ali sesalniki za listje, ki kupe tega hitro pospravijo v vrečo.

Shutterstock


Odvoz ali kompostiranje

Že veste, kje boste odložili listje? Kdor biva v mestu in ima okrog hiše lepo urejen okrasni vrt, a nima posebno velikega prostora za kompostiranje bioloških odpadkov, lahko za odvoz listja pokliče podjetje, ki ponuja storitve na področju ravnanja z odpadki. Če sami pograbite listje na kup, je strošek že takoj manjši za razliko dela. Da bi lahko stroj za sesanje listja čim hitreje in brez sledi na zelenici odpeljal listni odpad, je priporočljivo, da lastnik zelenice oziroma dreves spravi listje na kup čim bližje ograji oziroma na utrjeno površino.

Če pa živite na podeželju in nameravate listje kompostirati, ga je priporočljivo mešati s pokošeno travo, z zemljo, biološkimi odpadki, drobljenimi vejami, ker se listje samo po sebi počasi razkraja in ni dovolj kakovostno. Za kompostiranje vselej uporabite zgolj zdravo listje, tisto, ki so ga napadle bolezni in škodljivci, pa zažgite. Ko presejete kompost, je priporočljivo, da nerazkrojeno listje ponovno kompostirate.

Shutterstock

Raje pihalnik ali sesalnik?

Če imate manj dreves, sesalnik za listje zlahka opravi svoje delo. Pihalniki pa so pripravni za večje površine in zelo primerni za čiščenje različnih talnih površin, streh in strešnih žlebov, ki se jeseni pogosto zamašijo. Sesalniki imajo pred pihalniki to prednost, da z njimi listje spravite v vrečo. Pogosto so opremljeni tudi z rezilom oziroma s funkcijo drobljenja, ki zdrobi listje (denimo v razmerju 10:1). Tako v vrečo spravite več listja, ki se bo zdrobljeno lažje in hitreje kompostiralo. Težava se lahko pojavi, če v rezilo sesalnika priletijo kamenčki, saj ga lahko poškodujejo, zato je pri delu potrebna previdnost. Prav tako ni priporočljivo sesati, ko je listje mokro, saj se zlepi na cev, zbiralna vreča je z enako količino mokrega listja precej težja, kot če bi sesali suho listje. Tudi praznjenje vreče, napolnjene z mokrim listjem, je oteženo.

Shutterstock

Baterija, elektrika ali bencin

Med pihalniki in sesalniki za listje so kupcem na voljo naprave na električni, akumulatorski ali bencinski pogon.

• Akumulatorski pihalniki in sesalniki imajo to prednost, da so praviloma tihi in lahki, prav tako omogočajo nemoteno gibanje. Zelo primerni so za urbana naselja ter okolico šol in vrtcev, kjer se izogibamo hrupu in izpuhu plinov. Pomanjkljivost je morda ta, da je njihovo delovanje pred naslednjim polnjenjem akumulatorja časovno precej omejeno.

​• Za električne pihalnike in sesalnike listja velja, da dokler po kablu teče električni tok, lahko neprekinjeno delate, vendar marsikomu ni pogodu opletanje s kablom in podaljškom.

​• Bencinski pihalniki in sesalniki imajo običajno med vsemi največjo moč in jih uporabljajo zlasti na velikih zemljiščih, kjer je veliko listja. Njihova pomanjkljivost je, da se pri delu izločajo izpušni plini in da je motor precej hrupen v primerjavi z električnimi in akumulatorskimi izvedbami. Dodatna pomanjkljivost je lahko večja teža aparata.

Stihl


 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta