Lončena peč: Nekdanja kraljica kmečke izbe in plemiškega dvora je našla pot tudi v sodobne domove

Ba. V.
27.07.2024 06:00

Ogenj pretvarja sončno energijo, shranjeno v lesu, v prijetno infrardečo toploto, ki sprošča mišice in krepi organizem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogled na plapolanje plamenov in prijetna toplota poskrbita za sprostitev po napornem dnevu.
Djd/adk/www.kachelofenwelt.de/gutbrod

V večini slovenskih podeželskih hiš iz preteklega in še prejšnjega stoletja so za ogrevanje uporabljali peči na drva, obložene z glinastimi ploščicami, z nemško popačenko jih imenujemo kahlice. Večinoma so te lončene peči uporabljali tudi za peko kruha in pogač, na njih so sušili sadje, otrokom so na njih ponoči postlali za spanje, pa tudi čez dan so se pozimi radi zadrževali na topli površini.

Kar se nekaterim danes morda zdi zastarelo, pa znova pridobiva veljavo. Strokovnjaki namreč ugotavljajo, da je ena največjih prednosti lončenih peči v tem, da lahko shranijo veliko količino toplote in jo dolgo časa oddajajo v prostor. Prijetna toplota, ki se širi iz lončene peči, daje prebivalcem tako ogrevanih prostorov občutek sreče in zadovoljstva, so pokazale ankete. Energija sonca, ki je shranjena v lesu in se sprosti ob sežiganju, se v lončeni peči pretvori v infrardeče sevanje, tega pa lahko peč oddaja več ur. Infrardeča toplota nam dobesedno "zleze pod kožo", enako kot sončni žarki, ki so v največji meri prav tako infrardeče sevanje. Na telo imajo številne blagodejne učinke: mišice se sprostijo, ves organizem se okrepi in počutimo se bolje. Infrardeča toplota neposredno ogreje stene, predmete in telesa v prostoru, pri čemer ne povzroča gibanja zraka in dvigovanja prahu. Zrak v prostoru ne postane zadušljivo vroč, temveč ohrani prijetno temperaturo in vlago. Zaradi vsega naštetega velja ogrevanje z lončenimi pečmi za človeku prijetno in zelo zdravo.

Peč kakelugn
Sandberg

Podobno kot lončena peč funkcionira tudi kamin, v katerem lahko opazujemo igro plamenov in poslušamo pokljanje gorečega lesa. Na večino ljudi to deluje sproščujoče in jim pomeni višjo kakovost življenja, zato se mnogi lastniki hiš odločijo za vgradnjo kamina v dnevni prostor. Obenem lahko kamin v prehodnih dneh, torej pomladi in jeseni, nadomesti ogrevalni sistem in tako nekoliko zniža stroške ogrevanja. Toda če želimo že v prihodnji kurilni sezoni uživati v blagodejni toploti ognja, je zdaj skrajni čas, da poiščemo ponudnika za vgradnjo. Ta bo znal svetovati o ustrezni velikosti in tipu peči glede na kurivo, ki ga bomo uporabljali. In brez skrbi, naši predniki so v marsičem živeli veliko bolj trajnostno, kot nam to uspeva danes, zato jih lahko kar pogumno posnemamo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta