Ste že nabrali koprivo? Pomagala naj bi odpraviti to spomladansko težavo

Jasna Marin Jasna Marin
03.05.2023 05:00

Videti je divja in pekoča, a okus sveže koprive v soku, ki so mu dodana jabolka ali pomaranča, je lahko prav prijeten. Tudi čaj iz kopriv je zelo koristen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Kopriva je v ljudskem zdravilstvu zelo cenjena, ker čisti kri in deluje kot diuretik. "Rasti bi morala na vsakem vrtu, ker ima veliko zdravilnih učinkovin. Nabiramo jo celo leto, uporabljamo vse dele rastline. Posušeno čez zimo uporabljamo za pripravo čaja, ki ga lahko pijemo vse leto. Svežo koprivo pa sočimo v sokovniku, tako da za pest svežih listov stisnemo skupaj z eno ali dvema pomarančama ali z jabolkom. Tak napitek nas napolni z energijo. Nekaj dni uživamo to kombinacijo, nato koprivo nadomestimo z regratom, ki znižujejo krvni sladkor, prečisti notranje organe, zlasti žolč in jetra, kasneje pa spet preidemo na koprivo," svetuje zeliščarica Danica Kolarič od Svete Ane v Slovenskih goricah.

Shutterstock


Sveže liste koprive spomladi uporabljamo tudi v prehrani namesto špinače ali v juhi. "Kopriva vsebuje ogromno železa, v nasprotju s špinačo, v kateri je veliko nitratov (ti se med kuhanjem spremenijo v škodljive nitrite), je količina nitratov v koprivi zanemarljiva, kar je dodatna prednost te rastline," poudarja zeliščarica.

Shutterstock

Tudi za dihala in v primeru alergij

Kopriva je dragocena za spomladanski čaj. Pater Simon Ašič je trdil, da je odlična za dihala, zato bi si kuro s koprivnim čajem moral omisliti vsak, ki ima težave z dihali in spomladanskimi alergijami. Čaj pripravite enkrat do dvakrat na dan, tako da z 2,5 dl vrele vode prelijete približno 5 lističev sveže ali suhe koprive, pustite 5-8 minut, precedite in pijete po požirkih.

Kopriva vsebuje veliko železa in oskrbi telo in kri s kisikom ter krepča in poživlja.

Shutterstock

Nepozabna rastlina

O veliki koprivi je pred več kot sto leti rožar Ivan Künzle v knjigi Zdravilna zelišča zapisal: "Zakaj je dal Bog tej rastlini njeno pečenino? Gotovo zato, da jo spoznamo, kajti vem za mnogo mestnih ljudi, ki ne poznajo razen koprive nobene rastline, drugič pa zato, da je ne iztrebijo živali, saj bi sicer glodali od mladega ščeneta do spolzkega polža vsi na nji, ker bi se jim zdela kakor sama čokolada. Pečenina pa je deščica s tako jasno napisano prepovedjo, da jo razume vsaka koza." In res, ko enkrat doživimo bližnje srečanje s koprivo, tega zagotovo ne pozabimo.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta