Pasji poljub ima različne pomene. Jih poznate?

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
28.03.2023 04:00

Razkrivamo vam, zakaj psi tako radi ližejo ljudi, predvsem pa svoje lastnike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Psi na veliko načinov želijo pokazati, kako zelo so nam naklonjeni. Eden od teh je tudi lizanje. Pri združenju ASPCA (Society for the Prevention of Cruelty to Animals oz. Združenje za preprečevanje krutosti do živali), pojasnjujejo, da ima pasje lizanje različne pomene glede na to, kako dolgo traja in kakšna je pasja telesna govorica v tistem trenutku. Če pes nekoga dolgo liže in pri tem veselo maha z repom, je to gotovo znak, da mu je ta oseba še posebej pri srcu, saj z lizanjem izkazuje svojo navezanost in pripadnost. Lizanje je namreč ena prvih družbenih interakcij, ki jo psi spoznajo. Pasja mati svoje mladičke liže takoj po rojstvu. Na ta način se mati z njimi zbliža, jih čisti in jim masira trebuščke po obroku. Mladički mamino dejanje posnemajo in začnejo lizati drug drugega. Od tega trenutka naprej postane lizanje del pasjega vedenjskega vzorca.

Pasji poljub je sporočilo.
Profimedia

Ljudem bolj naklonjeni kot mačke

Psi z lizanjem pogosteje kažejo svojo naklonjenost ljudem kot pa mačke. Pri tem je vseeno, ali gre za pripadnika svoje vrste ali človeka. Lizanje pomeni prijazen pozdrav in tudi znak veselja, s katerim vas nemudoma sprejmejo kot prijatelja. Tudi, če vas kuža na hitro oblizne v predelu ustnic, ima to svoj pomen: s tem dejanjem namreč štirinožec zbira informacije o vas, bodisi, ker vas dobro ne pozna bodisi, ker ne ve, kako ste v danem trenutku razpoloženi. Prav tako lahko pasje lizanje znak za to, da je čas, da ga pustite na miru in se umaknite iz njegovega teritorija, ker ste mu preblizu. Lastniki pogosto svojim hišnim ljubljencem, medtem ko ti želijo počivati, ne dajo miru in jih crkljajo, ker pes ne zna povedati, da mu to kdaj tudi ni všeč, to nakaže z lizanjem, še zlasti, če je zaznal, da njegovo lizanje lastniku ni všeč. Kar pomeni, da pes lastnika z lizanje odganja, sporočajo strokovnjaki ASPCA.

Shutterstock

Govorica telesa razkrije vse

Obstaja torej več različnih razlogov, zakaj naši štirinožni prijatelji ližejo ljudi oziroma drug drugega. Če ste pozorni na govorico telesa svojega psa in opazujete celotno situacijo, boste svojega psa tudi bolje razumeli. Šele nato lahko natančneje ocenite, zakaj vaš pes to počne. Če ima pes spuščen rep, je sproščen in se vam približa z namenom, da vas poljubi, ste lahko prepričani, da vam želi izkazati svojo naklonjenost. Če vas na hitro oblizne in se nato skrije, je v ozadju nekaj drugega. Ali ste mu preblizu, ali pa skuša izvedeti več o vas, a je še vedno v dvomih, ali ste mu všeč ali ne, pravijo raziskovalci. Poudarjajo, da obstaja še en zelo jasen izraz naklonjenosti psov, ki ga mnogi ne poznajo, in to je, ko se pes raztegne in uleže pred vas. To je ultimativni izraz ljubezni.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta