Poznate skrivnost, zaradi katere vrt nujno potrebuje zeleno ogrodje?

Jasna Marin Jasna Marin
12.10.2021 04:00
Le pomislite, kakšen bi bil vrt, če bi jeseni z vseh rastlin odpadli listi in iglice ... Priznajte, da bi bila podoba vse tja do pomladi precej klavrna in depresivna. Zato je dobro okolico zasaditi vsaj z nekaj rastlinami, ki ostajajo zelene skozi vse leto in tako ohranjajo osnovno strukturo ali hrbtenico vrta.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jasna Marin

Za zeleno ogrodje vrta so primerna večja drevesa, kot denimo tisa, bor in srebrna smreka, ali pritlikavi iglavci, med katerimi brini in bori dobro uspevajo na suhih peščenih tleh, cedre in brini potrebujejo za rast sončna rastišča, za senco pa so najbolje prilagojene tise, kleki in čuge. Večina pritlikavih iglavcev dobro prenaša rez, zato jih lahko sadimo tudi za žive meje, vendar je treba paziti, da ne režemo poganjkov, ki so starejši od treh let, ker si takrat rastline le stežka opomorejo.

Jeseni nastopi čas za načrtovanje urejenih kotičkov, zasajanje živih mej in najrazličnejših trajnic.
Jasna Marin


Jasna Marin

Poleg vednozelenih iglavcev so na voljo tudi številni vednozeleni listavci. Med klasične zimzelenčke prištevamo lovorikovec in skupino zimzelenih češminov (Berberis sp.), vse te rastline so ob izbiri ustreznega rastišča primerne tudi za žive meje.

Lovorikovec
Matic Sever

Prav poseben grm, ki ima zanimive liste s trnatim robom, je bodika ali božje drevce (Ilex), ki uspeva na soncu in v polsenci. Božje drevce raste počasi, in da bi razvilo plodove, je treba saditi v skupinah tako moške kot ženske rastline. Med bodikami najdemo sorto Ilex altaclerensis 'Golden King', ki velja za najlepšo med pisanolistnimi sortami.

Ilex Argenta Marginata
Www.crocus.co.uk

Seveda obstajajo tudi druge zanimive pisanolistne ali živobarvne rastline, ki z igro barv oplemenitijo zimo, kot denimo pisanolistna avkuba (Aucuba japonica) in razne sorte barvite plazeče trdoleske (Euonymus fortunei), znane po beli ali rumeni listni obrobi.

Rdeča barva rdečelistnih predstavnikov češminov bo jeseni le še pridobila na intenzivnosti, nasprotno pa bodo zelenoliste sorte prešle v bolj rumenkaste tone.
Matevž Likar


Aucuba japonica
Shutterstock

Pri vednozelenih grmovnicah je pomembno, da jih spomladi skrbno oblikujemo, pri pisanolistnih pa je treba tudi sproti odstranjevati vse enobarvne ali sprevržene poganjke, ker bi lahko ti hitro izpodrinili in prerasli veje s pisanimi listi.

Rhs/Lee Beel
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta