S tem trikom bodo barviti listi dreves jeseni še bolj opazni

Jasna Marin Jasna Marin
11.10.2021 04:00
Ko načrtujete vrt, poskrbite, da bo ta zanimiv v vseh letnih časih. Tudi jeseni z živobarvnimi listi grmovnic in dreves.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rhs/Lee Beel

Jesenske barve listja listavcev in listopadnih iglavcev so poleg cvetja, plodov in oblik rasti zanimiv dekorativni poudarek v naravi in na vrtu. Pri načrtovanju vrta upoštevajte tudi jesensko živobarvnost. Primož Brezovec iz Zelenega sveta razlaga, da se med drevninami obarvajo predvsem listavci. "Najlepšo obarvanost naših avtohtonih vrst opazimo pri javorju maklenu, ki se odene v rumeno barvo, slikovit kraški pojav pa nam izrazi ruj v oranžno-rdeči barvi. Višje v gorah se rumeno-rjavo obarva macesen."

Maklen je odlično drevo za manjše vrtove.
Matic Sever

Bolj izrazito se obarvajo drevesne vrste iz Severne Amerike in Azije. "Gozdovi v Ameriki, kjer uspeva rdeči javor (Acer rubrum), prav 'zagorijo' v intenzivni rdeči barvi. Izpostaviti velja izrazito bogato barvno paleto japonskih, pahljačastih javorjev. Te skupine ne sadimo na senčno lego, ker je barvitost v senci manj intenzivna. Večina javorjev ima raje polsenčno do sončno lego," zagotavlja Brezovec. "Privlačni so lahko tudi iglavci, ki jeseni odvržejo iglice. Listopadni iglavci so macesen, močvirska cipresa, metasekvoja, nepravi macesen in ginko, ki ga kot golosemenko uvrščamo v skupino iglavcev."

Rhs/Joanna Kossak

Tudi genetika prispeva k barvitosti

Jesenska obarvanost je genetsko pogojena pri posameznih vrstah in sortah. "Rastline v tem času spravijo zaloge energije iz listov v lesnate dele. Snovi iz listov so predvsem produkti fotosinteze, s tem mislim na zeleno barvilo - klorofil. Jeseni se zeleno barvilo razgradi in v listih ostanejo le prikrita barvila, ki pričarajo jesenske barve, ki so za drevje manj pomembna, za ljubitelje okrasja pa so nepogrešljiva. Rumena barvila imenujemo ksantofili, rdeča so antociani in oranžna karoteni. Jesensko obarvanje listja je znak, da se drevje pripravlja na zimski počitek," pojasnjuje sogovornik.

Rhs/Sirastudio

Da bo bolj opazno

Kako doseči, da bi drevesa in grmi z intenzivno jesensko barvo postali čim bolj opazni? V vrtu boste dosegli lepe kontraste, če posadite skupaj rastline različnih jesenskih odtenkov. Lahko jih razporejate po velikosti in obliki rasti posameznih primerkov kot tudi po času obarvanja listov. "Jesenska barva je precej bolj poudarjena, če so v ozadju posajeni iglavci v temno zeleni barvi. Tako bo drevo z intenzivno rdečo ali zlato rumeno barvo precej bolj izstopalo," še razkrije Brezovec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta