Si tudi vi želite popolno zelenico?

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
25.03.2024 17:26

Zelena, kompaktna in mehka travna podlaga brez plevela predstavlja ponos lastnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Da pa bi to dosegli, ni dovolj le košnja, zalivanje, gnojenje in čiščenje plevela. Ključnega pomena je tudi, da ne pozabimo na prezračevanje travne ruše

Da bi dosegli željeni cilj, se mora zelenica pokositi na primerno višino. S tem odstranimo smeti in odpadlo listje, nato pa jo pognojimo s spomladanskim gnojilom.

Pri tem tla izgubljajo prepustnost za vodo in zrak, kar hitro vodi v upočasnjeno rast korenin in trave. Za preprečitev so potrebni dodatni mehanski ukrepi (zračenje, peskanje, luknjanje), ki pridejo na vrsto po drugi ali tretji košnji.

Arhiv Naročnika

Voda, hranila in zrak so ključnega pomena za zdravo rast zelenice. Redno zračenje zelenice zmanjšuje zbitost tal in omogoča boljšo rast trave. Za enostavno zračenje se uporablja grabljanje z grabljami ali luknjanje z vilami.

Profesionalni oskrbovalci trat uporabljajo strojne luknjače, ki z votlimi tulci izmečejo čepe travne ruše in naredijo od 6 do 10 centimetrov globoke luknje.

Za izboljšanje cirkulacije zraka in vode, kot tudi strukture terena in zapolnitev lukenj po zračenju, je priporočljivo trato tudi peskati. Za ta namen se uporablja izključno kremenova mivka z ustrezno zrnavostjo

Arhiv Naročnika

V primeru, da je zemlja bolj glinena in težka ali pa jo uporabljamo kot rekreacijsko površino, otroško igrišče in podobno je trato dobro prezračiti 1–2 krat na leto.

Količina kremenove mivke, ki jo porabimo na kvadratni meter je 3-5 kg za standardno nego, ter 5-10 kg za prezračevanje z izravnavo površin. Količino lahko povečamo, če smo površino poprej luknjali. Peskamo lahko ročno (manjše površine) s primernimi grabljami ali strojno s peskalniki.

V podjetju Murexin d.o.o. v ta namen ponujajo izdelek Dressing sand. Zaradi odlične sipkosti in ustrezne zrnavostne sestave je primeren tako za profesionalne uporabnike golf igrišč, nogometnih igrišč, kot za vrtove in zelenice okrog hiše.

Arhiv Naročnika

Več na Kremenov pesek za travo za vzdrževanje zelenic.

ali kontaktirajte: Dr. Zoran Mandžuka, produktni vodja programa kremenovih peskov.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.