V kopalnici lahko na več načinov varčujemo z vodo. Katerega pa vi uporabljate?

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
28.08.2024 06:00

Merjenja so pokazala, da se v povprečnih gospodinjstvih v Evropi največ vode porabi v toaletnih prostorih, in sicer 81 odstotkov. Kako lahko to količino zmanjšamo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Trajnostna naravnanost in skrb za okolje ne smeta biti samo floskuli, ki se ju spomnimo ob dnevu Zemlje ali tedaj, ko nam grozijo posledice ujme. Vzgoja za tako miselnost se začne v zgodnjem otroštvu, poleg vrtca in šole pa je za okoljsko ozaveščanje otrok najpomembnejši zgled družine. Zato moramo v duhu skrbi za okolje opremiti tudi stanovanje ali hišo in ravnati tako, da bomo naš življenjski prostor predali zanamcem v čim boljšem stanju. Okoljska ozaveščenost pa se lahko pri bivanju kaže na več načinov: pri ločevanju odpadkov, zmerni porabi in varčevanju z energijo. Slednje v prvi vrsti zahteva veliko samodiscipline, pomagamo pa si lahko tudi z ustreznimi sistemi in napravami. Poglejmo, kako je mogoče denimo varčevati z vodo v domači kopalnici. Pa je to sploh potrebno?

Tretjino vode v toaletnih prostorih porabimo za splakovanje stranišč

Zagotovo je. Merjenja so pokazala, da se v povprečnih gospodinjstvih v Evropi največ vode porabi v toaletnih prostorih, in sicer 81 odstotkov, navajajo v podjetju Geberit. Eden večjih porabnikov je stranišče. Od celotne v gospodinjstvu porabljene količine vode se je kar 33 odstotkov porabi za splakovanje WC-školjk. Da bi se te količine zmanjšale, so oblikovalci iznašli tako imenovano START/STOP aktivirno tipko, s katero se je lahko že sproženo splakovanje tudi ustavilo. Vendar pa v praksi te tipke niso dale zadovoljivih rezultatov, pojasnjujejo v Geberitu. Pri svojih podometnih splakovalnikih so zato uvedli tipke z dvema gumboma, ki omogočajo splakovanje z manjšo ali večjo količino vode, gre za tri oziroma šest litrov. "V primerjavi s starejšimi tipi splakovalnikov, ki so porabljali devet litrov vode, lahko tako prihranimo tudi do 60 odstotkov vode, namenjene splakovanju. Poleg tega so na tržišču že na voljo keramične školjke, ki jim za splakovanje zadostujejo že štirje litri vode," razlagajo v Geberitu. Njihovi splakovalni sistemi se lahko prilagajajo tudi tem školjkam, saj se količina vode za splakovanje lahko nastavlja na enostaven način.

Tipke z dvema gumboma omogočajo splakovanje z manjšo ali večjo količino vode, in sicer tremi ali šestimi litri.
Foto: Geberit

Zmanjšajmo pretok na kotnih ventilih

Medtem ko se lahko v javnih in poljavnih sanitarijah veliko vode prihrani z uporabo armatur s senzorji, te po mnenju strokovnjakov iz Geberita niso najbolj primerne za domačo uporabo. "Pri armaturah v naših domovih je z vidika porabe vode predvsem pomembno, da so dobro vzdrževane, da ni kapljanja. Poraba vode pa se lahko delno zmanjša tudi z uporabo perlatorjev, v katerih se voda zmeša z zrakom. Seveda morajo biti tudi ti pravilno vzdrževani in čisti," opozarjajo sogovorniki. Dodajajo še, da se predvsem pri enoročnih mešalnih armaturah običajno ročka ob odpiranju premakne do konca in voda izteka pod prevelikim pritiskom, to pa vpliva na porabo. "Količino porabljene vode lahko torej zmanjšamo tudi z nastavitvijo pravilnega pretoka na kotnih ventilih," pojasnjujejo v Geberitu.

Tudi Franci Janžekovič iz salona kopalnic MCK navaja kot najobičajnejši način varčevanja z vodo v domači kopalnici uporabo kotličkov z dvojnim splakovanjem, ki omogočajo učinkovito rabo vode glede na potrebo, saj lahko uporabniki izberejo manjšo količino vode za manjše potrebe, s čimer se znatno zmanjša poraba vode. Perlatorji ali aeratorji, ki neopazno mešajo vodo v pipi z zrakom, lahko po Janžekovičevem mnenju zmanjšajo pretok vode za do 50 odstotkov, kar je preprost in učinkovit način za varčevanje z vodo v gospodinjstvu.

Perlatorji ali aeratorji, ki mešajo vodo v pipi z zrakom, ne da bi se to občutilo pri uporabi, lahko zmanjšajo pretok vode za do 50 odstotkov.
Hansgrohe

Vodo porabljamo tudi za čiščenje

​Poleg neposredne porabe za umivanje, pranje in splakovanje stranišča pa v kopalnici, kot rečeno, vodo trošimo tudi s čiščenjem, saj površine, na katere nanesemo čistilo, običajno speremo z obilico čiste vode. Tudi pri tem lahko varčujemo z vodo, če izberemo stenske in talne obloge in sanitarno keramiko iz materialov, ki zahtevajo manj čiščenja. Kateri pa so to?

Za stenske in talne obloge so po mnenju Francija Janžekoviča idealne keramične ploščice, ker ponujajo številne prednosti:

- gladka površina preprečuje nabiranje umazanije, to pa omogoča enostavno čiščenje z minimalno uporabo kemikalij;

- odporne so proti madežem, kar dodatno zmanjšuje potrebo po močnih čistilih;

- so trpežne in odporne proti obrabi, kar pomeni, da bodo ohranile videz in funkcionalnost skozi leta;

- narejene so iz naravnih materialov in jih je mogoče reciklirati, to pa zmanjšuje njihov vpliv na okolje.

"Zaradi teh lastnosti so keramične ploščice odlična izbira za vsak dom, ki želi združiti estetiko, funkcionalnost in okoljsko odgovornost," meni Janžekovič.

Predvsem pri enoročnih mešalnih armaturah običajno ročko ob odpiranju premaknemo do konca in voda izteka pod prevelikim pritiskom, to pa vpliva na porabo.
Andrej Petelinsek

Bolj je gladko, manj se umaže

Tudi pri izbiri sanitarne opreme smo lahko pozorni na materiale, ki so manj zahtevni za čiščenje, recimo ker se na njih tvori manj vodnega kamna in zahtevajo manj uporabe kemikalij. "Mat površine se recimo težje čistijo kot gladke, pomembna pa je seveda tudi izbira materialov," pojasnjujejo v Geberitu. Les je težje vzdrževati kot na primer steklo, keramiko ali materiale na melaminski osnovi. Nekateri proizvajalci ponujajo sanitarno keramiko s posebnimi premazi, ki naredijo površino še bolj gladko, tako da se umazanija težje prijema in se lažje čisti. Izpostavljajo še posebno obdelavo površine keramike, pri kateri je gladkost zapečena v glazuro tako, da ima ta visoko sijajno, neporozno in izjemno gladko površino, s katere spolzi tudi voda. "To pa posledično pomeni manj čiščenja in manjšo porabo kemikalij," navajajo v Geberitu.

Tudi pri čiščenju lahko varčujemo z vodo, če izberemo stenske in talne obloge in sanitarno keramiko iz materialov, ki zahtevajo manj čiščenja.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta