(VPRAŠANJA IN ODGOVORI) Samooskrba z energijo: Da bo sončna elektrarna lahko tudi na vaši strehi

Barbara Gavez Volčjak
13.12.2020 02:00
Če bi radi postali energijsko samooskrbni in obenem razmišljate, kako prispevati k manj onesnaženemu okolju, je sončna elektrarna kot nalašč za to. Res pa je, da se ob misli na projektiranje takšne elektrarne poraja vrsta vprašanj. Zato smo za vas poiskali odgovore.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pixabay

Za koga je smiselna samooskrba z električno energijo iz sončne elektrarne?

Odgovarjajo v podjetju Energija plus: Samooskrba z električno energijo iz sončne elektrarne je smiselna za vsa gospodinjstva in male poslovne uporabnike, ki imajo primerno streho. Optimalna streha je obrnjena proti jugu, jugozahodu ali jugovzhodu, njen naklon pa je med 20 in 40 stopinjami. Ti pogoji zagotavljajo preprosto namestitev, optimalno delovanje, največji izkoristek in rentabilnost sončne elektrarne. Velikost sončne elektrarne se prilagodi letni porabi in priključni moči kupca, cilj je, da se pokrije sto odstotkov letne porabe. V letu 2020 je bil sprejet tudi odlok, ki omogoča postavitev skupnostne samooskrbne sončne elektrarne, kar pomeni, da so za samooskrbo primerne tudi večstanovanjske zgradbe in skupnosti.

To bo na mesečnem računu

Ali takrat, ko imamo lastno sončno elektrarno, še plačujemo karkoli v zvezi z električno energijo distributerju (omrežnino, prispevke za SPTE in OVE, porabo, kadar ni sonca)?

V podjetju GEN-I pojasnjujejo: Z lastno sončno elektrarno za samooskrbo si zagotovimo proizvodnjo energije za pokrivanje lastne porabe. To pomeni, da nam, ob ustreznem načrtovanju in dimenzioniranju velikosti naprave, po izgradnji elektrarne ni treba plačevati stroškov, vezanih na porabo električne energije (kWh). Z mesečnim računom za elektriko plačujemo samo še strošek obračunske moči in prispevek OVE + SPTE, ki sta vezana na priključno moč električnega priključka. Pri povprečnem gospodinjskem odjemalcu znaša to približno 14 evrov mesečno. Samooskrbna elektrarna izkorišča distribucijsko omrežje kot neke vrste shranjevalnik energije, prek katerega se uravnavajo viški in manki – ko sončna elektrarna proizvaja več energije, kot je porabimo, viške oddaja v omrežje, ko elektrarna ne proizvaja dovolj energije (v obdobjih nizke osončenosti), pa prejmete električno energijo iz omrežja. Pri obračunu električne energije ter omrežnine, prispevkov in drugih dajatev, ki se obračunavajo na količino prevzete električne energije, se upošteva količina električne energije (v kWh), ki pomeni razliko med prevzeto in oddano električno energijo (v kWh), ob koncu obračunskega obdobja, tj. konec koledarskega leta. Zato je načrtovanje velikosti elektrarne, ki bo čim bolj natančno ustrezala energijskim potrebam posameznika, ključno.

Sončna elektrarna je smiselna naložba za večje gospodinjske porabnike, ti si lahko obetajo večje prihranke, v vsakem primeru pa je potrebno individualni pristop ter nekaj preračunavanja in truda.
Djd/waldenburger Versicherung/getty Images/schmidt-z

Pravilno dimenzioniranje pred izgradnjo

Kako poteka postavitev sončne elektrarne, kaj je treba pripraviti na objektu?

Odgovarjajo v podjetju GEN-I: Pri izgradnji elektrarne se morajo na objekt namestiti določene komponente, med katerimi je glavna fotonapetostni modul. Sončna elektrarna za samooskrbo se praviloma namesti na streho objekta. Elektrarno je treba prilagoditi potrebam posameznega investitorja in objektu, na katerem bo nameščena. Pravilno dimenzioniranje, strokovna montaža in seveda izbira kvalitetnih komponent bodo omogočali pričakovano in brezhibno proizvodnjo električne energije dolgo vrsto let. Če v bližnji prihodnosti načrtujemo povečanje porabe električne energije – zaradi prenove ogrevalnega sistema z vgradnjo toplotne črpalke, nakupa električnega avtomobila ali nakupa drugega večjega porabnika električne energije - je priporočljivo, da se povečanje upošteva pri izračunu ustrezne velikosti sončne elektrarne.

Na dolga leta z dobrim vzdrževanjem

Kako dolgo je uporabna sončna elektrarna, od česa je to odvisno?

Odgovarja Jernej Škoflek iz podjetja Sonce energija, d.o.o.: Tako imenovana ekonomska življenjska doba sončne elektrarne, ko omogoča maksimalen izkoristek modulov za proizvodnjo električne energije, je minimalno 30 let. Seveda pa lahko s primernim vzdrževanjem elektrarne njeno dobo uporabnosti podaljšamo tudi za več let. Kot primerno vzdrževanje imamo v mislih redne letne preglede elektrarne. Istočasno pa lahko od daleč z naprednimi aplikacijami sproti spremljamo njeno delovanje. Tako lahko ob morebitnih napakah v delovanju tudi takoj reagiramo. Večina napak se da odpraviti na daljavo. V redkih primerih pa napravo tudi fizično pregledamo.

Gradbena dela so minimalna in hitro izvedljiva, montaža običajno traja le en dan in ne zahteva osebnega stika z naročnikom.
Djd/lichtblick Se/fotolia/simon Kraus

Sedem do osem let

Kako hitro se povrne investicija?

Jernej Škoflek, Sonce energija, d.o.o.: Investicija v sončno elektrarno se najbolj izplača, če za elektriko plačate na mesec 100 evrov ali več. Večji je strošek elektrike, hitreje se povrne investicija. Pri standardni samooskrbni sončni elektrarni v velikosti 11 kW (standardna velikost za gospodinjstvo) se investicija tako predvidoma povrne v povprečju v osmih letih. V primeru večjih samooskrbnih elektrarn za kmete ali podjetnike pa se investicija povrne še prej, v povprečju prej kot v sedmih letih. Strošek samooskrbne elektrarne lahko uporabniki (gospodinjstva in poslovni odjemalci) dodatno zmanjšajo s subvencijami, ki jih ponuja Eko sklad. Za celoten strošek elektrarne pa lahko pridobijo tudi ugoden kredit. Subvencija znaša 180 evrov na kW moči, kar pomeni, da se lahko cena sončne elektrarne zmanjša za okoli 15 odstotkov, lahko tudi do 20.

Preveč elektrike ali premalo

Kako deluje samooskrba s sončno elektrarno? Kaj storimo, če pridelamo preveč ali premalo elektrike?

Igor Kozlar iz podjetja Enertec razkriva: Elektrarna deluje po principu neto meritev, kar pomeni, da je obračunsko obdobje od 1. januarja do 31. decembra. Proizvedena in porabljena količina električne energije se enkrat letno poračuna. Če je porabljena količina večja, se razlika doplača po ceni za končnega odjemalca, v nasprotnem primeru se energija podari distribuciji oziroma poračuna po tržni ceni.

Čistost za dobro delovanje

Kdo in kako lahko čisti sončne elektrarne, na kaj je pri tem treba paziti?

Primož Tručl iz podjetja Enerson pojasnjuje: "Četudi se morda zdi, da lahko sončne elektrarne čisti kdorkoli, to nikakor ne drži. Za čiščenje sončnih elektrarn sta potrebni znanje in vedenje o elektrarnah, načinu delovanja kakor tudi o varnosti pri delu. Varnost mora biti vedno na prvem mestu! Zaradi navedenega je pomembno, da čistijo sončne elektrarne za te namene posebej izšolani ljudje, ki se čiščenja lotevajo sistematično, profesionalno. Paziti je treba na številne stvari, pri čemer, poleg varnosti pri delu, izpostavljam naslednje:

• namenske ščetke za čiščenje modulov, saj lahko drugačne uničujejo steklo na modulih in povzročajo praske,

• uporaba osmozne vode, tj. vode, očiščene vseh primesi, ki puščajo sledove na modulih,

• uporaba druge namenske opreme, npr. teleskopskih palic, ki lahko sežejo do 15 metrov, saj po modulih ni dovoljeno hoditi, ker jih lahko pri tem poškodujemo.

Strokovno usposobljeni čistilci sončnih elektrarn module ne le čistijo, ampak so pri svojem delu pozorni tudi na napake in nepravilnosti, ki jih je mogoče pri tem opaziti, npr. počeni moduli, zrahljane sponke, slabo pritrjeni kabli, zaradi glodavcev ali ptičev poškodovani kabli ...

Za čiščenje sončnih elektrarn sta potrebni znanje in vedenje o elektrarnah, načinu delovanja kakor tudi o varnosti pri delu.
Enerson

Zakaj se moduli umažejo, kako to preverimo?

Odgovarja Primož Tručl iz Enersona: Moduli se umažejo zaradi različnih delcev v zraku, kot so prah in smog, saje, cvetni prah, pesek, pa tudi zaradi ptičjih iztrebkov. Količina umazanije na modulih je odvisna od mikrolokacije in njene okolice (bližina proizvodnje, živalskih farm, kurišč različnih vrst). Ali so moduli čisti ali umazani, ni mogoče preveriti od daleč, ampak je treba vzeti bombažno krpo, ki jo pred tem navlažimo. Najbolje je, da vzamemo krpo bele barve in z njo potegnemo po površini modula. Če na krpi ostanejo sledi umazanije, vemo, da moduli niso čisti. Ne glede na preizkus pa iz izkušenj vemo, da je čiščenje modulov potrebno najmanj vsaki dve leti, na večini mestnih mikrolokacij in v bližini žarišč prašne umazanije (farme, industrijske cone, bližina avtoceste) pa najmanj enkrat letno. Čiščenje sončnih modulov je torej ne samo potrebno, ampak nujno, če se hočemo izogniti izgubam pri proizvodnji sončne elektrike. (Izgube si lahko vsak izračuna tudi s kalkulatorjem izgub zaradi nerednega čiščenja > http://www.enerson.si/storitve/ciscenje-soncne-elektrarne/).

Ko elektrarna dotraja

Med katere odpadke spadajo dotrajane sončne elektrarne – so to nevarni odpadki?

Primož Tručl iz podjetja Enerson: Ne, dotrajane sončne elektrarne niso nevarni odpadki, imajo pa nekatere dele, ki sodijo med nevarne odpadke, podobno kot vsa elektronika. Sestavni del sončnih elektrarn so tudi razsmerniki, ki pretvarjajo enosmerni električni tok, ki ga proizvajajo sončni moduli na strehah, v izmenični tok, ki se oddaja v distribucijsko omrežje. Vsebujejo tudi elektronska vezja, zato jih je treba odstraniti enako kot vso drugo elektronsko opremo. Sončni moduli pa vsebujejo izključno razgradljive in ponovno uporabne materiale (silicij, srebro, aluminij, folija in steklo), zato jih je mogoče v celoti reciklirati.

Idealen par

Kako pravilno načrtujemo kombinacijo sončne elektrarne in toplotne črpalke, ki veljata za idealno kombinacijo? Za kaj se uporablja ena naprava, za kaj druga?

Jernej Škoflek, Sonce energija, d.o.o.: Sončna elektrarna je namenjena za proizvodnjo električne energije s pomočjo sonca, s katero napajamo tudi toplotno črpalko. Toplotna črpalka pa je najcenejši način ogrevanja, ki nas osvobodi odvisnosti od tradicionalnih virov ogrevanja. Poleg ogrevanja prostora jo uporabljamo za ogrevanje sanitarne vode. V kombinaciji s sončno elektrarno s črpalko tako pridobimo še čist in brezplačen vir toplote. Pravilno načrtovanje toplotne črpalke je odvisno predvsem od pretekle porabe energije za ogrevanje, toplotne izolacije stavbe, ki jo bomo ogrevali, načina ogrevanja prostorov (z radiatorji, talno, konvektorsko ...) in virov, ki so na razpolago (voda, zemlja, zrak). Pri načrtovanju sončne elektrarne pa so najbolj pomembni podatki pretekle in prihodnje porabe električne energije, priključna moč stavbe, orientacija in lokacija stavbe ter naklon strehe. Načrtovanje vgradnje toplotne črpalke in sončne elektrarne je kompleksnejše. Gre za dolgoročno investicijo, zato je bistveno, da vanjo vključimo kompetentne strokovnjake, ki bodo poskrbeli, da bo ta kar najbolj smotrna. Z optimalno rešitvijo se bo namreč hitro povrnila in ustvarila precejšnje prihranke.

Kombinacija toplotne črpalke in sončne elektrarne bo zadostila vsem energijskim potrebam individualne hiše, stroške za oskrbo z energijo pa zmanjšala na minimum.
Daikin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta