Zakaj dajemo na grobove prav krizanteme?

J. M.
29.10.2023 05:00

V različnih kulturah in državah se lahko simbolika krizantem razlikuje, vendar ostaja zlasti na stari celini splošna povezava med tem cvetjem, spominom na preminule in upanjem v večno življenje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Krizantema ima bogato zgodovino, ki sega več kot 2500 let nazaj v Kitajsko. V tistem času je bila rastlina cenjena tako zaradi svojih cvetov kot tudi svojih zdravilnih lastnosti pri zdravljenju glavobolov. Bila je razglašena za prestižno cvetlico, ki ni bila dostopna navadnim ljudem, saj so jo gojili le v plemiških vrtovih. V kitajski kulturi je bila tako cenjena, da so celo poimenovali mesto Chu-Hsien, kar dobesedno pomeni "Mesto krizantem".

Krizantema je postala simbol različnih pomenov v različnih kulturah. Na Kitajskem predstavlja čast, medtem ko na Japonskem simbolizira veselje. V Združenih državah Amerike je lončna krizantema postala ena izmed najbolj priljubljenih lončnic, zlasti v jesenskih mesecih, ko se ljudje radi obdarujejo s to cvetlico. Kaj pa v Evropi?

Shutterstock

Tudi na ulicah mest

V številnih državah stare celine krizantemo povezujemo s 1. novembrom, saj jo takrat uporabljamo za okraševanje grobov. Vendar v zadnjih letih zlasti lončne krizanteme postajajo vse bolj priljubljene tudi kot okras pred vhodom v hišo, ljubke drobne krizanteme v okrasnih lončkih pogosto najdemo tudi na mizah v lokalih. V Belgiji in na Nizozemskem številne ulice mest jeseni krasijo živobarvne lončne krizanteme, v Franciji, zlasti na Azurni obali, pa lahko oktobra ponekod občudujete viseče do meter in pol dolge krizanteme, ki krasijo ulice.

Na slovenskih grobovih

Pri nas je izrazita tradicija krašenja grobov s krizantemami ob prvem novembru. Za to je več razlogov:

Simbolika življenja in smrti. Krizanteme so cvetlice, ki v našem prostoru cvetijo pozno jeseni, kar jih povezuje s prehodom iz življenja v smrt. Njihova prisotnost na grobovih sporoča, da se spominjamo in častimo preminule, hkrati pa izraža upanje v večno življenje.

Povezava z Marijo. V krščanskem izročilu so krizanteme povezane s Sveto Marijo. Kot simbol čistosti in nebeške matere predstavljajo upanje na odrešenje in večno življenje.

Svežina in lepota v obdobju kratkega dne. Ker cvetijo pozno jeseni, prinašajo krizanteme svetlobo in barvitost v obdobje, ko so dnevi vse krajši in narava izgublja barvitost. To je simbolično kot izraz upanja in večne svetlobe.

Dostopnost in enostavna nega. Krizanteme so precej dostopne cvetlice, kar omogoča, da jih široko uporabljajo ljudje za okraševanje grobov. Poleg tega so trdne in dolgo obstojne, kar je pomembno za grobne aranžmaje.

Shutterstock

Da bodo dolgo lepe

Če so kriznateme v aranžmaju, lahko vzdržijo, dokler jih ne pokonča slana. Cvetličarsko gobo, v katero so napikane, je treba zgolj večkrat zaliti.

Kaj pa krizanteme, ki rastejo v loncih? Ob nakupu je treba izbrati takšne, ki imajo številne popke, da bo cvetenje trajalo čim dlje. Da ne oveni, je lončni krizantemi treba priskrbite podstavek in jo redno zalivati – je namreč precej žejna in željna vode ter občasno tudi hranil. Pa na varnem pred mrazom naj bo, zato ji, če jo nameravate imeti doma, namenite prostor pod nadstreškom ali napuščem.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta