Že nabirate stebla rabarbare? Tako pogosto se smejo uživati

J. M.
10.05.2023 04:00

Sadiko rabarbare je najbolje posaditi na sončno mesto, kjer je zemlja bogata s hranili in dobro odcedna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Rabarbara je rastlina, ki se uporablja predvsem za pripravo sladic, kot so pite, kolači in kompoti, v katerih jo kombiniramo z jabolki, lahko pa jo dodamo tudi k drugim jedem, kot so omake in juhe. Rastlinska stebla vsebujejo veliko vlaknin, vitaminov in mineralov, kot so vitamin C in vitamini skupine B, kalcij, kalij, magnezij in železo. Poleg tega ima tudi antioksidativne lastnosti, deluje protivnetno, izboljšuje prebavo in znižuje raven holesterola v krvi.

Profimedia

Sončna lega, nekje na samem

Sadiko rabarbare je najbolje posaditi na sončno mesto, kjer je zemlja bogata s hranili in dobro odcedna. Priporočljivo je tudi, da jo posadimo na začetku vrta ali ločeno od ostalih zelenjadnic, saj lahko zraste precej velika in se razprostira naokoli.

Shutterstock

V vročini prenehamo z nabiranjem

Najokusnejša je pomladi, ko so stebelca še rahla in najbolj aromatična. Pri rabarbari ne uporabljamo listov, temveč zgolj stebla, ki jih je priporočljivo nabirati do sredine junija. Kasneje se namreč v rastlini poveča koncentracija oksalne kisline (ta je največja prav v listih), ki lahko povzroča drisko in je toksična za jetra. Vsebnost oksalne kisline se znatno poveča po vsaki zmrzali, pa tudi v poletni vročini.


Profimedia


Vložimo jo čim prej

Kdor želi rabarbaro uživati vse leto, naj jo zato pomladi vloži ali blanširano shrani v zamrzovalnik, pripravi lahko tudi kompot, marmelado, čežano ...

Profimedia



Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta