90 let Društva gluhih in naglušnih Podravja Maribor: Vedno naletijo na gluha ušesa

Jana Juvan Jana Juvan
22.11.2023 19:33

Društva gluhih si že 90 let prizadevajo za iste pravice - do izobrazbe in zaposlitve

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V soboto bodo 90 let delovanja proslavili tudi s slovesnostjo pod častnim pokroviteljstvom predsednice države Nataše Pirc Musar, ki jo tudi pričakujejo v Narodnem domu. 
Sašo Bizjak

Društvo gluhih in naglušnih Podravja Maribor proslavlja kar 90 let svojega delovanja. Ustanovni sestanek so namreč imeli 26. novembra 1933. In kot je poudaril sekretar društva Milan Kotnik, so si že tedaj prizadevali za enake stvari, kot si še danes - predvsem za enakopravnost pri dostopnosti do izobrazbe in zaposlenosti. Spomnil je, da je za družbo vedno bilo bolj ekonomično gluhoneme izobraževati, kot pa da so vse življenje odvisni od drugih in socialne podpore. Vendar njihove zahteve, ironično, vedno znova naletijo na gluha ušesa odločevalcev, zato so v družbi pogosto osamljeni, kot je povedal eden izmed članov njihovega društva, ki je na tiskovni konferenci delil tudi svojo življenjsko zgodbo in bil deležen energičnega mahajočega aplavza.

Nekoč je bilo kretanje celo prepovedovano v šoli in gluhe otroke so tepli po prstih, če so se ga posluževali.
Sašo Bizjak

Da tudi v vrtcih in šolah ne govorijo znakovnega jezika in tako gluhe odrežejo od pogovora, so še povedali. In spomnili, kako so nekoč kretanje celo prepovedovali v šoli in gluhe otroke tepli po prstih, če so se ga posluževali. Posledica tega pa sta tudi zelo slaba pismenost in nizka izobraženost v neslišeči populaciji. "Na prste ene roke lahko preštejemo gluhe z visokošolsko izobrazbo v Sloveniji," je povedal Kotnik. V primerjavi z drugimi skupinami invalidov so na slabšem, so prepričani. Želeli bi si, da bi jim - tako kot slepim - priznali tudi 100-odstotno telesno okvaro.

Ustanovni sestanek so imeli 26. novembra 1933.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta