Čebelarsko društvo Maribor - mesto proslavilo svojih 75 let. Gostili čez 200 čebelarjev

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
11.06.2023 04:11

V prostorih Čebelarske zadruge Slovenije, podružnica Maribor, je bilo leta 1947 ustanovljeno Čebelarsko društvo Maribor - mesto. Obletnica je bila torej že lani, a so jo šele sedaj uspeli v polni meri obeležiti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čebelarsko društvo Maribor - mesto je podelilo listine pobratenja.
Anita Kirbiš

Zato so letos, 27. maja, v Areni na Snežnem stadionu pod Pohorjem gostili preko dvesto čebelarjev iz osemnajstih čebelarskih družin z njihovimi praporščaki iz območja celotne Slovenije ter vabljenih gostov.

Panjske končnice, ki so jih ustvarjali akademski in ljubiteljski slikarji v različnih tehnikah, so bile tudi tokrat na ogled, goste je pričakal tudi jubilejni zbornik, ki ga je uredila Violeta Šmon in v uvodu zapisala: "Slovenci imamo poseben odnos do čebel in čebelarstva, ki je del naše kulturne dediščine, zato je zbornik kot zaobljuba in vodilo zanamcem, ki ga bodo morda držali v rokah čez petdeset ali sto let."

Po čebelarski himni in pozdravnem nagovoru predsednika ČD Maribor - mesto Maksa Selinška so se zvrstili številni govorci, tudi Marko Alauf, podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije, Vlado Vogrinec, predsednik Čebelarske zveze društev Štajerske, ki letos praznuje 100 let obstoja, pa predsednik Sekcije apiterapevtov Slovenije Vlado Pušnik, ki velja za očeta izobraževanja apiterapevtov na Slovenskem. Cvetka Slana, vodja Skupne službe varstva okolja z Mestne občine Maribor, je prav tako izrekla čestitke in nanizala prizadevanja za izboljšanje življenjskih pogojev čebel kot glavnih opraševalcev, pri čemer je pomembno vlogo odigralo tudi ČD Maribor – mesto.

V znak sodelovanja in povezovanja, medsebojne pomoči in prijateljstva so podelili tudi listine pobratenja, ki so jih prejeli Slovenski kulturni center Korotan na Dunaju (Anton Levstek), Čebelarsko društvo Antona Janše iz Breznice (Matjaž Pogačar), Čebelarsko društvo Vojnik (Peter Babnik). Podelili pa so še ducat priznanj in zahval prizadevnim posameznikom, ki so pripomogli k pomenu in prepoznavnosti čebelarstva ter ugledu društva.

V kulturnem programu so nastopili citrarka Franja Janež, moški kvartet Trs, tamburaši iz Dupleka in društvo Ivo As. Program sta povezovala Vesna Dolenc iz KD Studenci in znan radijec Tone Petelinšek, ki je zadnjih nekaj let tudi čebelar, pripravil pa je tudi Radijsko delavnico znancev, kjer so še posebej izpostavili novonastajajoči Apicenter v Mariboru. Po uradnem delu je sledilo prijateljsko druženje, obiskovalcem pa je bil na voljo fotokotiček z Majo Šivec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta