Danilo Burnač opozarja: Vode na Pohorju ni več dovolj

Igor Selan Igor Selan
06.05.2019 17:26

Lanske volitve so se pozitivno odrazile tudi v poslovnem rezultatu Mariborskega vodovoda; letos začetek gradnje cevovoda na Mariborski otok, nujno bi bilo treba zgraditi tudi cevovod iz doline na Pohorje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborski vodovod s pitno vodo oskrbuje uporabnike v 16 občinah.
Simona Božič

Mariborski vodovod je lani ustvaril 14,4 milijona evrov prihodkov in poslovno leto končal z dobrimi 40 tisoč evri dobička. Tako kot na poslovanje drugih komunalnih podjetij so tudi na Mariborski vodovod pozitivno vplivale lokalne volitve. Zaradi številnih preplastitev cest, v okviru katerih so zamenjali tudi cevovode, so namreč zabeležili za kar milijon evrov prometa več kot v letu 2017 oziroma osem odstotkov več, kot so načrtovali.

Vrednost infrastrukture se manjša

Kljub večjemu lanskemu prometu pa občine - kar devetnajst je lastnic Mariborskega vodovoda, ki vodooskrbo izvaja v šestnajstih občinah - v obnovo omrežja še zdaleč ne vlagajo dovolj. Če so še leta 2010 izvedle za 1,75 milijona evrov investicij, leta 2011 pa za milijon, so te predlani znašale le še 85 tisoč evrov, v lanskem volilnem letu pa so nato narasle na 386 tisoč evrov.

Danilo Burnač: "Nekateri župani so mnenja, da je omrežnina prihodek občine in lahko z njo počno, kar želijo, je pa to v resnici namensko zbran denar, ki bi ga morali vlagati nazaj v obnovo omrežja."
Igor Napast

Občine omrežnine ne vračajo v sistem

Da do tega ne bi prihajalo, bi morale občine letno prenoviti vsaj 40 kilometrov vodovodnega omrežja od 1627, a so lani, v volilnem letu, vse skupaj prenovile le osem kilometrov, kakšno leto pa celo samo dva. "Je pa za to stanje kriva država. Od leta 2010, odkar smo javna podjetja le najemniki infrastrukture, občine denarja od omrežnin enostavno več ne namenjajo temu, čemur je namenjen," na krivca pokaže Burnač. Za ilustracijo - mariborska občina z omrežnino letno zbere 1,92 milijona evrov, prav toliko bi jih torej morala vložiti nazaj v omrežje, a je letos za to v proračunu namenjenih le 1,66 milijona, pa še od tega se bo polovica namenila poplačilu del za lani.

Država 930 tisoč evrov letno zbranega vodnega povračila ne vrača v Maribor, ampak z njim gradi infrastrukturo na Savi.
Sašo Bizjak

Birokratska odločitev za Mariborski otok

Ena večjih investicij letos v Mariboru bo izgradnja cevovoda na Mariborski otok. Kot je namreč znano, je država spremenila predpise in po novem zahteva, da se javna zunanja odprta kopališča oskrbujejo s pitno vodo iz javnega vodovodnega omrežja. Aprila 2020 tako začasno vodno dovoljenje za Mariborski otok poteče in brez novega cevovoda drugo leto kopanja na otoku ne bo več. Še en produkt izjemnega slovenskega birokratskega uma?

Zaradi zahtev države bo letos treba zgraditi cevovod na Mariborski otok, ta bo stal med 50 in 110 tisoč evri.
Igor Napast

Kritična oskrba s pitno vodo na Pohorju

Kot drugo nujno investicijo pa v Mariborskem vodovodu ocenjujejo gradnjo cevovoda iz doline na Pohorje. Ta bi sicer stala kar 2,5 milijona evrov. "Enkrat bomo morali sprejeti to odločitev. Vode na Pohorju zaradi podnebnih sprememb enostavno ni več dovolj, poglejte samo zadnjo zimo, omembe vrednih padavin praktično ni bilo kar štiri mesece. Vsi hoteli imajo problem, kako do pitne vode. Vodovod je soglasodajalec v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja, in če povezovalni cevovod ne bo zgrajen, v prihodnje za gradnje na Pohorju ne bomo več mogli dati zelene luči," opozarja Burnač. Ker bi bil za mariborsko, ruško in hoško občino to (pre)velik zalogaj, Burnač upa, da bi cevovod na Pohorje financirala država, lahko tudi v okviru zakona o Pohorju.

Maribor letno porabi 9,6 milijona kubičnih metrov vode, večino, skoraj tri četrtine, je porabijo gospodinjstva. To kaže na to, da v mestu in okolici ni več prave industrije.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta