Direktor NIJZ Krek ob obisku Maribora napovedal, da bodo prihodnji teden začeli razmišljati tudi o odprtju šol

Igor Selan Igor Selan
16.01.2021 14:35
Krek se je v Mariboru seznanil z epidemiološko situacijo, potekom testiranja na covid-19 ter potekom izvajanja cepljenja v ZD Maribor
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Da bo v Slovenijo v kratkem prišlo veliko cepiva, zato bo k cepljenju treba pristopiti natančno in organizirano, je ob današnjem obisku Zdravstvenega doma Maribor napovedal direktor NIJZ Milan Krek.
Igor Napast

Na obisku v Mariboru se je danes mudil direktor NIJZ Milan Krek. V pogovoru z vodstvom Zdravstvenega doma (ZD) Maribor se je seznanil z epidemiološko situacijo, potekom testiranja na covid-19 ter potekom izvajanja cepljenja. Kot je povedal Krek, so z organizacijo cepljenja v Mariboru zadovoljni: "Zanimalo nas je predvsem, kako bo cepljenje potekalo v prihodnje. V Slovenijo bo namreč v kratkem prišlo veliko cepiva, zato bo k cepljenju treba pristopiti natančno in organizirano."

Kot je še povedal Krek, bo država letos prejela okrog pet milijonov doz cepiva, ki bo, potem, ko bo odobreno tudi cepivo Astra Zenece, predvidoma naj bi se to zgodilo še ta mesec, na voljo tudi tistim, ki sami ne zmorejo na cepljenje v ZD, za kar bodo poskrbele terenske ekipe.

Napovedana zamuda Pfizerja ne bo vplivala na cepljenje z drugim odmerkom

Zamude pri dobavi cepiva družbe Pfizer po Krekovih besedah ne bodo vplivale na cepljenje tistih, ki so že prejeli prvi odmerek cepiva, saj naj bi bilo doz za drugo cepljenje dovolj: "Drži pa, da naslednji teden ne bomo mogli cepiti novih. Smo pa že ta teden dobili 1200 odmerkov cepiva Moderne, 25. januarja dobimo tudi nove. Ob tem smo se uspeli dogovoriti še za dodatnih 800 do 900 tisoč doz cepiva Pfizerja v naslednjih mesecih. Če bo registracija cepiva Astra Zenece stekla tako, kot računamo, bomo že prve dni februarja dobili tudi več kot 100 tisoč doz njihovega cepiva. In do takrat je stvari treba organizirati tako, da bo cepljenje steklo nemudoma."

Na vprašanje, ali se bodo lahko ljudje sami odločali, s katerim cepivom bodo cepljeni, glede na to, da je cepivo Astra Zenece le 75 odstotno učinkovito, medtem ko sta cepivi Pfizerja in Moderne učinkoviti okrog 95 odstotno, Krek ni podal odgovora: "O tem je zdaj še nemogoče govoriti, verjetno pa bodo o tem odločali zdravniki v cepilnih centrih. Kakšno zaščito točno posamezno cepivo nudi, bo sicer mogoče govoriti šele čez kako leto, ko bomo imeli o tem več podatkov s terena. Pri tem virusu je žal še zmeraj veliko neznank."

Trenutno še nobena regija ne izpolnjuje pogojev za odpiranje šol

Glede britanskega seva virusa je Krek potrdil, da je v enem od laboratorijev v Sloveniji bil zaznan sum na njegovo prisotnost, a postopka zaradi premajhne količine biološkega materiala ni bilo mogoče izvesti do konca, a glede na to, da so ga zaznali že v sosednjih Hrvaški, Avstriji in Italiji, obstaja velika verjetnost, da je ta sev tudi že v Sloveniji.

Krek se je odzval tudi na poročanje nekaterih medijev, da je situacija v nekaterih regijah v Sloveniji toliko izboljšana, da bi tam že bilo mogoče odpreti šole in vrtce: "Po včerajšnjih podatkih pogojev ni imela še nobena regija. Drži pa, da se situacija izboljšuje, število okuženih se zmanjšuje. Če bo situacija napredovala tako, kot trenutno, bomo naslednji teden o tem razmišljali. Čeprav se navaja, da nočemo odpirati šol, to ne drži. Vendar jih želimo odpirati varno, da ne pride do tega, da šolo en teden odpremo, drugi pa spet zapremo."

Zavreči ni dovoljeno nobenega odmerka

Da je prav, da se cepivo v celoti porabi, je Krek odvrnil na vprašanje glede trenutno aktualnega preskakovanja vrste v nekaterih cepilnih centrih: "Vsi cepitelji so dobili jasna navodila, da se ne sme zavreči niti enega odmerka cepiva. Zato apeliramo na vse cepitelje, da pri nas naročijo toliko cepiva, kot ga potrebujejo, in nič več. Je pa res, da pride do fenomena šestega odmerka v nekaterih stekleničkah, odvisno od različnih faktorjev. Kjer do tega pride, imajo zelo jasna navodila, da je treba tudi to uporabiti, vendar po načelu, da se z njim cepi starejše."

Direktor ZD Maribor Jernej Završnik je ob tem izrazil zadovoljstvo, da jih je NIJZ prepoznal kot primer dobre prakse na področju organizacije cepljenja: "Danes smo se pogovarjali o tem, kako organizirati cepljenje, ko bo v Slovenijo prišla naenkrat velika količina cepiva. Zdaj se pridobivajo izkušnje izvajalcev, da jih bomo uporabili pri načrtovanju cepljenja v prihodnje. Za nas prihaja zelo intenzivno obdobje, ki bo trajalo vse do jeseni, prepričani smo, da bomo cepili vse, ki bodo to želeli." Kot je še povedal Završnik, je od ZD Maribor od okrog 40 tisoč doz cepiva, ki so v Slovenije prispele doslej, prejel dvanajst odstotkov doz in zatrdil, da bo cepiva za drugo dozo tistim, ki so prejeli prvi odmerek, naslednji teden dovolj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta