Energetika Maribor: Naj občane pogrejejo topli domovi, ne cene

Igor Selan Igor Selan
08.11.2019 16:50

Energetika Maribor je predstavila 1,3 milijona evrov vredne hranilnike toplote, zadnjo naložbo od sklopa 3,5 milijona evrov vrednih investicij v stroškovno in okoljsko učinkovite tehnologije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nove hranilnike toplotne družbe Energetika Maribor so svečano odprli župan Saša Arsenovič, ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, direktor Alan Perc in vodja oddelka proizvodnja Miran Rožman.
Igor Napast

Energetika Maribor je svečano predstavila najnovejšo investicijo za učinkovito rabo energije, pet 200 kubičnih hranilnikov toplote, s katerimi bodo letno za 4500 ton zmanjšali izpuste CO2 in prihranili okrog 14.500 megavatnih ur primarne energije. Povedano v denarju, 1,3 milijona evrov vredna naložba, ki jo je tretjinsko sofinancirala družba Energija Plus, bo prinašala letni prihranek energije v višini 430 tisoč evrov.

Igor Napast

Sledi širitev v center mesta

In kako hranilniki toplote sploh delujejo? "Naše kogeneracijske naprave delujejo takrat, ko odjemalci porabljajo toploto, torej običajno čez dan pa vse do večera. Ponoči pa porabe toplote ni, zato takrat s kogeneracijami ustvarjeno toploto shranjujemo v hranilnike in jih uporabimo zjutraj, v konicah, ko za ogrevanje stanovanj potrebujemo največ energije," je povedal direktor Energetike Alan Perc. In še dodal: "Želimo, da so naši odjemalci veseli, s toplimi domovi, ne pa, da jih pogrejejo cene."

Alenka Bratušek, Samo Peter Medved in Saša Arsenovič
Igor Napast

Na meji vzdržnosti

Predstavitve hranilnikov se je udeležila tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki je poudarila, da je slovenska energetika v odličnem stanju: "A je hkrati tudi v ključnem obdobju. Trenutno smo sredi intenzivnih priprav dveh dokumentov, ki bosta dolgoročno začrtala pot slovenske energetike. To sta Nacionalni energetski podnebni načrt in Energetski koncept naše države. Znotraj teh dokumentov sta pred nami dva velika izziva, kako ustvariti čim več zelene energije in kako zagotoviti čim bolj učinkovito rabo energije. Za oba ta dokumenta je projekt, ki ga je izvedla Energetika Maribor, zelo pomemben."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta