Farmadent bi le Salus. Kaj pa pravijo županski kandidati?

Igor Selan Igor Selan
13.11.2018 20:21

Pogajanja o ceni in prodajnih pogojih se bodo začela konec meseca

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čeprav je Farmadent z naskokom najbolj dobičkonosno občinsko podjetje, zanj na trgu ni prav velikega zanimanja.
Igor Napast

Čeprav je mariborska občina še pred mesecem dni optimistično sporočila, da so za 91,5-odstotni delež Farmadenta, ki ga prodajajo občine Maribor, Hoče - Slivnica in Duplek, prispele tri zavezujoče ponudbe, po naših neuradnih informacijah za nakup občinskega veletrgovca z zdravili resen interes ponovno izkazuje le ljubljanski Salus. Vse tri ponudbe, oddane do 14. septembra, so bile namreč formalnopravno nepopolne, zato so bili potencialni kupci, ob Salusu po naših informacijah še družbi Kefo in F Invest, pozvani k dopolnitvi vlog, a naj bi to storil le ljubljanski konkurent. Salus je sicer trenutno drugi največji veletrgovec z zdravili pri nas, s prevzemom Farmadenta pa bi, potem ko je nedavno za 10,3 milijona evrov odkupil tudi 58-odstotni delež v družbi Sanolabor, prehitel zdaj vodilno Kemofarmacijo, ki je v lasti ameriške multinacionalke McKesson, in postal z naskokom največji veletrgovec z zdravili na slovenskem trgu. Kdo točno je lastnik Salusa, ni znano, saj se njegove delnice glasijo na prinosnika, neuradno pa se kot največji lastniki omenjajo nekdanji in sedanji člani organov vodenja in nadzora družbe.

Nakup bo morala odobriti AVK

Že pred časom so številni opozarjali, da bi lahko Salusov prevzem brez resnih zavez po ohranitvi delovnih mest in dejavnosti v Mariboru pomenil celo konec Farmadenta in te dejavnosti tukaj, saj ima Salus svoje skladiščne kapacitete, medtem ko jih Farmadent najema pri Lekarnah Maribor, prav tako se podvajajo številne druge funkcije obeh podjetij. Končno besedo pri potencialnem Salusovem nakupu Farmadenta, ki je lani skupaj s hčerinskim GoPharmom ustvaril 119 milijonov evrov prometa (11 odstotkov več kot leto poprej) in čisti dobiček 2 milijona evrov (26 odstotkov več), bo sicer imela Agencija za varstvo konkurence (AVK). Salus bi s prevzemom pridobil prevladujoč vpliv na trgu, kar bi se lahko negativno izrazilo tudi s cenami zdravil v lekarnah po vsej državi, trg bi namreč pretežno obvladovali le dve veliki družbi. Na trgu zdravil na recept in brez njega ter prehranskih dopolnil se je denimo lani obrnilo več kot 700 milijonov evrov. Tako ni presenetljivo, da je Farmadent sam ustvari več prometa in dobička kot vsa preostala mariborska občinska podjetja skupaj.

Občine so si vzele 600 tisoč evrov

Medtem ko skupna komisija občin, ki bdi nad prodajo podjetja, ne želi razkriti nobenih podrobnosti o prodaji, smo neuradno izvedeli, da naj bi Salus za Farmadent ponudil 8,7 milijona evrov, pogajanja, v katerih si občine obetajo zvišanje kupnine, pa naj bi stekla v zadnjem tednu novembra. Številni menijo, da je ponujena kupnina bistveno prenizka. Ker bodo končno besedo glede prodaje imeli občinski sveti občin solastnic, bo moral Salus veljavnost ponudbe, ta poteče sredi decembra, podaljšati.
So pa občine solastnice - poleg treh občin, ki prodajajo svoj delež, so to še občine Rače - Fram, Starše in Miklavž - na oktobrski skupščini Farmadenta sprejele sklep o izplačilu dobička. Na njihove račune se je tako prelila slaba polovica lanskega dobička družbe, skupaj dobrih 600 tisoč evrov.

Kaj bi storili županski kandidati?

Ali boste nadaljevali postopek prodaje Farmadenta, smo povprašali vseh 18 županskih kandidatov. Odgovorili so vsi razen Aleksandra Kamenika (Stranka Aleksandra Kamenika).
Andrej Šiško (Zedinjena Slovenija): "Farmadent mora ostati v občinski lasti."
Andrej Fištravec (skupina volivcev): "Da. Interpretacija zakona je jasna in ne pušča odprtih vprašanj, ali je prodaja potrebna ali ne."
Matic Matjašič (Lista mladih. Povezujemo): "Na izgovore občine na zakon ne pristajamo, sumimo celo, da je tukaj, kot pri številnih prodajah javnih podjetij, v ozadju neki skriti interes."
Lidija Divjak Mirnik (skupina volivcev): "Ne. Celoten postopek je bil netransparenten."
Uroš Prikl (Desus): "Bojim se, da alternative prodaji Farmadenta ni."
Josip Rotar (Lista kolesarjev in pešcev): "Privatizacija ne bo prispevala k boljši preskrbi z zdravili, bo pa okrepila oligopol dveh privatnih veleprodajnih podjetij, ki večinsko obvladujeta trg z zdravili. Poseganje v lastniške pravice občin posega v ustavno pravico do lokalne samouprave."
Borut Ambrožič (SMSR): "Odvisno od tržne analize in dogovora lastnic."
Igor Domanjko (Lista novinarja Bojana Požarja): "Občinska podjetja morajo postati dobičkonosna, če jih ne znamo upravljati, jim je treba poiskati novega lastnika."
Alenka Iskra (SD): "Postopek prodaje ni v našem interesu, zato se bomo z vsemi pravnimi sredstvi in političnimi aktivnostmi borili, da ostane ta uspešna družba v občinski lasti."
Saša Arsenovič (SMC): "Prodaja zahteva revizijo. Če ne bo mogoče zagotoviti ustreznega upravljanja in dobičkonosnosti, se bom zavzemal za prodajo."
Zdravko Luketič (NSi): "Če bo sodno presojeno, da prodaja za občino ni zakonsko obvezna, bom postopek prodaje ustavil."
Melita Petelin (skupina volivcev): "Ne. Srebrnine se ne prodaja brezglavo, sploh pa ne za vsako ceno."
Vlado Šega (Levica): "Občina ni portfeljski naložbenik. Vendar če (to je treba preučiti) je podjetje svoje poslovanje dolgoročno stabiliziralo, zagotovo ne."
Zdenko Vinkov (SSN): "Občina ni farmacevtska tovarna, tam se je odvijalo leglo korupcije mariborskih občinskih funkcionarjev. Neodvisna strokovna komisija bo odločila kako naprej."
Igor Jurišič (Stranka mladih – Zeleni Evrope): "Zgolj pod ustreznimi pogoji in za ustrezno ceno, ki mora vključevati pričakovan dobiček občine vsaj za naslednjih deset let."
Franc Kangler (NLS): "Ne. Najprej je treba pregledati dosedanje aktivnosti, preveriti realno poslovno kondicijo podjetja in se nato z drugimi deležniki pogovoriti."
Rok Zalar (Zeleni Slovenije): "Za sprejetjem zakona stojijo močni lobiji, zato bi poskušal sprožiti ustrezne postopke na sodiščih. Farmadent je preveč uspešen, da bi ga kar prepustili zaradi sivine zakona."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta