Firbcanje po Mariboru: Topli veter je odnesel sneg, a domači skakalci so kljub temu nastopili

Vid Kmetič
13.02.2023 04:05

Na takrat še skoraj novi 30-metrski skakalnici v bližini Betnave ob vznožju Pohorja se je Mariborčanom 2. februarja 1933 obetal pravi skakalni spektakel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Topel veter je odnesel sneg s skakalnice
Marko Horvat

Pričakovali so veliko gledalcev, zato so že dan prej časniki natisnili navodila za občinstvo, kje bo mogoče vstopiti na prizorišče. Tudi takrat je bila varnost na prvem mestu – tako gledalcev kot tudi tekmovalcev. Da pa bi bila skakalnica kar najbolje pripravljena, so organizatorji pozvali smučarje, da pridejo v iztek in pomagajo pri pripravi doskočišča.

"Naprošamo smučarje, da se stavijo danes popoldne in jutri dopoldne na razpolago tehničnemu vodju za tlačenje snega, kar bo omogočilo brezhibne skoke in efektne zavore na izteku." Žal pa je organizatorjem takrat zagodlo vreme. "Včeraj je zapihal topli jug in polizal sneg s solnčnih pobočij. Temperatura je zlezla kvišku in je davi ob 7. uri kazal termometer skoro 4 stopinje nad ničlo," piše v ponedeljek, dan po izpeljanem tekmovanju, Mariborski večernik Jutra.

Odjuga je dodobra polizala tudi sneg na skakalnici in zavoljo preslabo pripravljenega doskočišča so svoje nastope odpovedali skakalci iz tujine. Kljub temu pa je bilo približno tisoč zbranih gledalcev deležno tekmovanja, saj so domači skakalci nastopili, četudi skakanje ni bilo najbolj varno.

"Vrhovni sodnik včerajšnjega tekmovanja g. Pelan iz Ljubljane je izjavil, da se po pravilih JZSS tekmovanje sploh ne bi smelo vršiti, ker radi mehkega snega tekmovalci ne morejo pokazati svojega znanja in so tudi skoki sami za skakalce zelo nevarni. Da so se pa tekme vkljub temu vršile, je pač zasluga naših zimskošportnih propagatorjev, ki so hoteli skakalno tekmo za vsako ceno spraviti pod streho."

V okrnjeni konkurenci je zmagal je Albin Jakopič iz smučarskega kluba Dovje-Mojstrana s skokoma 24,5 m in 29,5 m. Uradne rezultate so svečano razglasili zvečer v veliki dvorani hotela Orel, kjer so bili poleg tekmovalcev in občinstva prisotni tudi "zastopniki oblastev": ban dr. Marušič, okrajna glavarja dr. Ipavic in Makar ter mestni župan dr. Lipold.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta