Firbcanje po Mariboru: Zavedne Slovence so skrbele tujke, nastopajoče v nočnih klubih

Vid Kmetič
30.01.2023 04:00

V dvajsetem letu Kraljevine Jugoslavije je v Mariboru še zmeraj vladala velika občutljivost za vse, kar je bilo tujega. Mariborski večernik Jutra je novembra 1930 tako pisal o zabaviščih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi v času socialistične Jugoslavije so bili v mestu še nočni lokali, namenjeni predvsem moškim obiskovalcem, v katerih so nastopali gosti iz tujine. Prizor iz marca 1960 v nekdanjem Kino-baru, ko je nastopila tudi prikupna Mary
Danilo Škofič/Arhiv Večera

"V mestu imamo dvoje ali celo troje skoraj stalnih kabaretov, v njih pa nastopajo malone brez izjeme sami tuji artisti, ki izvajajo ves svoj program v nemškem ali kakem tujem jeziku, kakor da bi bili kje sredi Dunaja."

Tako naj bi tujec, ki bi zašel v naše mesto, seveda dobil vtis, da je Maribor še vedno nemško mesto. Pa ne samo to, peščica tukajšnjih Nemcev je imela na voljo kar dvoje zabavišč, medtem ko preostalo (slovensko) prebivalstvo ni imelo niti enega. Seveda ni bil težava zgolj program v teh zabaviščih - tako časnik - ampak so k mizam z gosti prisedale tudi razne tuje "artistke". Te so naročale drage pijače, od oderuških računov pa nato dobivale odstotke in s tem v očeh obiskovalcev metale slabo luč na vse prebivalce in mesto.

Taka zabavišča naj bi imela za mesto kar trojno pogubo: "Vzdržujejo in podpirajo nemškutarijo, uničujejo narodno premoženje in spravljajo po nepotrebnem naš denar v tuje, najčešče inozemske, našemu narodu in državi nasprotne roke in uničujejo naposled še moralo."

"Skrajni čas je tedaj že, da se ta zabavišča ukinejo ali pa popolnoma preuredijo. V tem poslednjem slučaju bi se moralo enkrat za vselej prepovedati izvajanje programov v kakršnemkoli neslovanskem jeziku, onemogočiti bi se nadalje moralo nastopanje artistov in artistk iz tujih, posebno nam neprijaznih držav in izdati bi se morala odredba, da artistkam ni dovoljeno nadlegovati goste in se mešati med nje. Ko opravijo svoj nastop, naj gredo svojo pot."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta