(FOTO) Direktor mariborskih Mestnih nepremičnin razmišlja, da bi v Bresternici že letos uredili eko plažo

Barbara Bradač Barbara Bradač
19.03.2022 06:00

Ideje, kako arhitekturno in urbanistično urediti območje v Bresternici, kjer je bilo nekoč priljubljeno igrišče za mini golf, bodo Mestne nepremičnine iskale z natečajem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Odkar sta zemljišče v Bresternici, kjer je bilo nekoč priljubljeno igrišče za mini golf, in motel Jezero v lasti občinskega podjetja Mestne nepremičnine, je zemljišče bolj urejeno, vzdrževano, odstranjeno je nepotrebno grmičevje. Območje ob Dravi je zaščiteno kot Natura 2000, je krajinski park, slaba tretjina pa je pod dodatnim varstvom kot naravni spomenik - parkovni nasad s številnimi redkimi drevninami. "Zavedam se, da je to območje biser in da je tukaj zelo omejeno poseganje. Iščemo vsebine, s katerimi bi lahko začasno oplemenitili to območje," poudari Ranko Šmigoc, direktor Mestnih nepremičnin.

Potem ko je v devetdesetih letih živahno dogajanje zamrlo, je zemljišče z objekti v lastništvu Term Maribor propadalo. Decembra 2020 je takrat bolj po tiho občinsko podjetje kupilo dobrih 30 tisoč kvadratnih metrov zemljišča v Bresternici in zanj odštelo 560 tisoč evrov.

Odločno proti stanovanjski gradnji

Ob odobritvi nujne dokapitalizacije Mestnih nepremičnin, ki je zagotovila denar za plačilo kupnine, je zavrelo med krajani v krajevni skupnosti Bresternica - Gaj, ko so zaznali, da občina na tem območju vidi stanovanjsko gradnjo, natančneje 18 trietažnih vila blokov. Da krajani na zemljiščih nekdanjega motela ne želijo stanovanjske gradnje, so že večkrat javno in glasno povedali.

Mestne nepremičnine so območje v Bresternici uredile in očistile, zdaj pa razmišljajo, katere vsebine bi lahko tja umestile.
Sašo Bizjak

"Želimo, da ostane prostorski plan, kot je sedaj, ko veleva, da je tu prostor za šport, rekreacijo in turizem. Odprti smo za vsebine, kot so motorik park, akvarij in terarij in podobne, smo pa proti stanovanjski gradnji. Želimo si tudi, da nas vključijo pri pripravi projektne naloge, ki bo podlaga za arhitekturni natečaj," je povedal Primož Hedl, predsednik sveta krajevne skupnosti Bresternica - Gaj.

Končna rešitev bo usklajena s krajani

Ranko Šmigoc
Andrej Petelinsek

Najboljšo idejo, kako arhitekturno in urbanistično urediti to območje, bodo Mestne nepremičnine iskale z natečajem, ki ga načrtujejo še pred poletjem. "Na podlagi idejnega natečaja in pridobljenih projektov se bo pričelo usklajevanje s predstavniki krajevne skupnosti, da se sooblikuje skupno stališče, kaj se bo tam odvijalo v prihodnosti. Posluh moramo imeti za krajane in posluh za širšo skupnost. Zavedamo se odgovornosti, da se sooblikuje rešitev, ki bo sprejemljiva za vse. Dejstvo je, da bo potrebnega še kar nekaj dialoga, še kar nekaj izmenjav predlogov, osnutkov. Prepričan pa sem, da bo usklajena dobra rešitev, ki bo obogatila ne samo kraj, ampak bo dejansko prispevala k izboljšanju celotnega širšega območja," pojasnjuje direktor Ranko Šmigoc.

Do sprejete končne rešitve želijo lastniki območje urediti in mu dodati nove vsebine. "Del površin bi lahko uporabljali za terapevtske dejavnosti, kot je terapevtska ježa, pa kakšna apiterapijska dejavnost. Razmišljam, da bi po vzoru velikih mest sem umestili eko plažo z ležalniki, ker je bil ta prostor v preteklih časih tradicionalno stičišče Mariborčanov. Ob tem bi poskrbeli tudi za gostinsko ponudbo, ustrezno prilagojeno omejitvam, ki tu veljajo," razmišlja Šmigoc.

Sašo Bizjak

Možnost je tudi postavitev mobilnega mini golfa, vodnih igrarij za otroke in podobno. Bodo Mariborčani že letos poleti imeli v Bresternici eko plažo? "To si želim, da bi lahko že letos izkoristili to območje, ki je poznano in kamor bi krajani Bresternice in ostali z veseljem prišli. Ampak tudi za umestitev teh začasnih vsebin se želimo poprej pogovoriti s predstavniki krajevne skupnosti," je še poudaril Šmigoc.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta