(FOTO) Družini z dvema otrokoma in očetom požar uničil hišo v Bresternici: "Zdaj bi dala vse na svetu, da bi lahko ostali tukaj"

Ana Lah
27.01.2021 18:17
Enaindvajsetletnica brez zaposlitve, najstnik in oče, ki je srčni bolnik in dela za polovični delovni čas, prosijo pomoč, da bi obnovili svoj najemniški dom v Sredmi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zaradi slabe električne inštalacije je požar uničil hišo v naselju Sredma v Bresternici pri Mariboru. Kot je dejal tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Miran Šadl, je bil vzrok požara napaka na električni napeljavi. Hiša je v nedeljo popoldne v celoti zgorela, vendar še ni znano, ali jo bo treba porušiti. Neuradno naj bi nastalo za okoli 90.000 evrov škode. Požar je zajel ostrešje in bivalni del površine okoli 80 kvadratnih metrov. Družina, ki je v njej prebivala, si najbolj želi, da bi dobila dovolj denarja za obnovo in da bi tam ponovno zaživela.

Mačke so se razbežale, papagaji so poginili

Enaindvajsetletna Teja Kranjc je v najemniški hiši na Sredmi živela s svojim očetom in 15-letnim bratom. Tja so se preselili pred petimi leti, prej so živeli v mestu. Spominja se, da se takrat ni želela preseliti v tako odročen kraj. "Zdaj pa bi dala vse na svetu, da bi lahko ostali tukaj," žalostno pripomni. Še posebno ji je všeč, da ima lahko veliko živali, ima psa in pet mačk. Smrtnih žrtev zaradi požara ni bilo, so pa poginili papagaji, pes je bil zunaj, mačke so se razbežale, pove. Ko je zagorelo, družine ni bilo doma, požar je opazil sosed, ki je ob 15.44 tudi poklical pomoč. Mariborski gasilci so slabih petnajst minut pozneje gasili požar ob pomoči prostovoljnih gasilcev iz Studencev, Kamnice in Maribora.

Ob požaru, ki je uničnill hišo na Sredmi v Bresternici, ni bilo ne smrtnih žrtev ne poškodovanih ljudi. Je pa škoda ogromna. Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent
Škoda je ocenjena na 90.000 evrov. Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

Ker je bila družina dobro uro vožnje od domačega kraja, sta na kraj prvi prišli starejša sestra in teta. Ujeli sta le še dim in ostanke hiše. Nekaj oblačil in osebnih predmetov, ki so bili v predalih, jim je uspelo rešiti, večina pa je popolnoma uničena. "Na pomoč so priskočili prijatelji, družina in nam prinesli ogromno oblačil za vse tri, zato oblačil trenutno ne potrebujemo," pove Kranjčeva. Dodaja, da bi potrebovali predvsem denar za obnovo hiše in gradbeni material. Sama je brezposelna, oče, ki je srčni bolnik, dela za polovični delovni čas, 15-letnik pa obiskuje šolo, zato si sredstev za obnovo ne bi mogli zagotoviti.

Tadej Regent

Zbirajo denar in gradbeni material

Družina zdaj biva pri Tejini starejši sestri. Pomoč občine, ki bi jim lahko pomagala z začasno nastanitvijo, so zavrnili. Krajnčevi so hišo najemali, lastnica pa menda, tako pravijo najemniki, nima denarja za postavitev nove nepremičnine, zato upajo na pomoč, s katero bi si lahko prenovili dom.

Tadej Regent

Rdeči križ ne more zbrati denarja za gradbeni material, saj je to praviloma v domeni lastnice, pojasni Zinka Verčič iz izpostave Rdečega križa Krajevne skupnosti Brestrnica-Gaj. Iztok Krebs iz Območnega združenja Rdečega križa Maribor še pojasni, da je na Rdečem križu Maribor že odprt račun, kamor lahko ljudje nakažejo denar, ki bo namenjen za nabavo potrebne opreme in sredstev za bivanje, kuhinjsko opremo, sredstva za šolanje, pripomočke za nego in higieno, oblačila in druge pripomočke za življenje.

Tadej Regent
Tadej Regent
Tadej Regent
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta