(FOTO) Mestni park: Psa smrtno ranila srno, lastniki pa v beg

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
01.04.2019 13:47

V mariborskem Mestnem parku sta minulo nedeljo hrta pred očmi sprehajalcev ranila srno, lastniki pa so s kraja dogodka pobegnili. Leto dni star mladič, ki je bil v hudi agoniji, je končal pod milostnim strelom lovca, policisti pa o lastnici psov še zbirajo obvestila

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Srno sta psa nenormalno pogrizla po vratu, ji zlomila sapnik, zaradi česar je močno hropla. Bila v agoniji, mučila se je, trpela," je pripovedoval starešina lovske družine Malečnik-Košaki Benjamin Metličar.
Maša Vesenjak Šlamberger

Minulo nedeljo zjutraj se je v mariborskem Mestnem parku, natančneje pri Kličku, na začetku gozdne poti ob ribniku, odvila prava grozljivka. "Psa pasme hrt sta pred našimi očmi brutalno napadla srno, lastniki in psa so zbežali ter srno pustili, da se muči. Srno je moral lovec pokončati. Obvestili smo policijo in upamo, da najdejo lastnike psov in jih primerno kaznujejo," je na svojem facebook profilu opisala Maša Vesenjak Šlamberger, ki je krvavo dogajanje opazovala med sprehodom s svojo družino.

Ugrizi v vrat in agonija

"Srno sta psa nenormalno pogrizla po vratu, ji zlomila sapnik, zaradi česar je močno hropla. Bila v agoniji, mučila se je, trpela. S seboj sem imel malokalibrsko orožje, s katerim sem jo lovsko pravično pokončal. Šlo je za lanskega mladiča ženskega spola, ki bo v lovišču zelo manjkal," je pretresljiv dogodek opisoval Benjamin Metličar, starešina Lovske družine Malečnik-Košaki. Ustreljeno žival so odpeljali v hladilnik lovskega društva, od tam jo bo higienska služba iz Ptuja odpeljala v uničenje. Neodgovornega lastnika psov bi lovci po besedah Metličarja lahko tožili, vendar tega ne bodo storili, ker ga bo, v kolikor ga policija najde, po žepu udarila visoka denarna globa.

Zagrožena globa do 1200 evrov

Kako bo kaznovan lastnik hrtov in ali ga je policija že našla, Miran Šadl, tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor, danes, ko je bilo ugotavljanje storilca prekrška še v teku, ni mogel natančno opredeliti: "Policisti so o doslej neznani lastnici psov že zbrali določena obvestila, vendar teh informacij ne moremo deliti z javnostjo," je navedel. Mariborski policisti za zdaj prekršek obravnavajo po Zakonu o lovstvu in divjadi, ki prepoveduje spuščanje psov v naravo brez nadzora. Lastnik je odgovoren za škodo, ki jo njegova žival prizadene divjadi, za kršitev pa je predvidena kazen od 400 do 1200 evrov. Ker zadeva sodi v drug prekrškovni organ, jo bo policija predala inšpekciji za lovstvo in ribištvo. Tiskovni predstavnik PU Maribor je še razložil, da bodo ustrezno ukrepali tudi, v kolikor bodo ugotovili kršitve Zakona o zaščiti živali. Ta določa, da mora imeti skrbnik na javnem mestu psa na povodcu, sicer globa znaša 200 evrov.

Pes sodi na povodec

Medtem Metličar poziva, naj lastniki psov svoje ljubljenčke vendarle pripenjajo na povodce. "Sploh naslednje tri do štiri mesece. Zdaj je kritično obdobje zaradi brejih srn, ki se zasledovalcem ne morejo tako spretno izmakniti, poleg tega srne polegajo mladiče, psi pa jih pobijajo, še zlasti na Piramidi in Kalvariji, kjer pogosto opažamo neodgovorno vodenje psov. Če sta psa dva, pa je sploh groza, saj lovita kot volkovi v krdelu," je apeliral sogovornik. Kot je še pripovedoval, so pasji napadi na divjad precej pogosti, posledice pa grozljive, samo na območju Košaki - Malečnik jih letno beležijo od osem do deset, verjetno se jih zgodi še več, pa za njih ne izvedo. "Najpogosteje gre za klateške pse, ki jih lastniki zvečer spustijo z verig, mi pa nato najdemo ostanke živali," je ponazoril. Sami lovci so sicer ob tovrstnemu klanju nemočni. Nekoč so lahko agresivnega psa v naravi ustrelili, danes več ne. Lahko pa prijavijo oziroma ustno opozorijo nespametnega lastnika, ki pa se pogosto odzove z nesramnostjo. In pri tem tudi ostane, saj se lovci zaradi nošenja orožja ne smejo odzvati z ostrejšimi besedami, je pojasnjeval Metličar. V Sloveniji sicer po nekaterih podatkih psi v naravi pobijejo okoli 1600 živali letno, največ pozimi, ko so izčrpane.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta