(FOTO) Nad Stari most v Mariboru s čistilnimi stroji, ki lahko režejo celo beton

Igor Selan Igor Selan
26.03.2024 14:35

Podjetje Kärcher Slovenija bo v prihodnjih dneh v sponzorski akciji očistilo kamniti del Starega mostu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čiščenje Starega mostu bo trajalo najmanj do konca tega tedna
Igor Napast

Stari most v Mariboru bo v teh dneh dobil novo, lepšo, predvsem pa čistejšo podobo. Podjetje Kärcher Slovenija se je namreč ponudilo, da v Mariboru izvede pro bono čistilno akcijo, skupaj z občino pa so se odločili, da bi po prenovi promenade na Lentu bilo najbolje, da očistijo prav vznožje mostu.  Akcija bo Kärcher Slovenija stala okrog 12 tisoč evrov, most bodo namreč med drugim čistili tudi z dvema najsodobnejšima visokotlačnima strojema, ki so ju posebej za ta namen pripeljali iz Nemčije in Poljske. Gre za stroja, ki imata več kot 500 barov tlaka in pretok vode dobrih tisoč litrov na uro in sta tako močna, da je z njima mogoče rezati celo beton.

Igor Napast

"Mi vsako leto v želji po ohranjanju lepega okolja izvedemo eno takšno sponzorsko akcijo in z lastnimi sredstvi očistimo kak večji spomenik ali karkoli drugega, kar okolju prinaša dodano vrednost. Lani smo tako očistili Živalski vrt v Ljubljani, letos pa smo se odločili, da se predstavimo v Mariboru, pri čemer čiščenje Starega mostu tudi za nas predstavlja kar velik izziv. Gre namreč za precejšen logistični zalogaj, saj je treba zagotoviti tako ustrezno varovalno opremo kot seveda ljudi, ki znajo upravljati s tako naprednimi in močnimi stroji," je povedala direktorica Kärcher Slovenija Helena Valant.

V akciji, ki bo trajala pet dni in se bo, če ne bo vremenskih težav, zaključila v petek, bo sodelovalo šest sodelavcev Kärcherja, ki bodo očistili med dva in tri tisoč kvadratnih metrov površin. Pri tem bodo očistili granitni del mostu, ob tem pa še stopnišča, grafite in betonska korita za rože. "Betonskega dela mostu žal ne moremo čistiti, ker ima ta svoje specifike in bi ga lahko celo poškodovali," je še povedala Valantova.

Igor Napast

Hkrati z akcijo Kärcherja bo občina očistila tudi stopnišča, ki vodijo na Lent iz Glavnega trga. "Ta bomo potem tudi na novo prebarvali, v okviru akcije Moji odpadki, moja skrb pa bomo 4. aprila uredili tudi cvetlična korita ter hkrati očistili tudi desno nabrežje od Studenške brvi do Koroškega mostu. Pričakujemo, da se nam bo v akciji pridružilo okrog 60 zaposlenih v Javnem holdingu Maribor, seveda pa pozivamo tudi občane, da se nam pridružijo in da skupaj naredimo okolje, v katerem živimo, lepše, čistejše in prijetnejše za bivanje," je povedala koordinatorka čistilnih akcij občine Neva Pipan.

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta