(FOTO) Ob 30. letnici Društva krajanov Ranče odprli ​Fitnes plac Branka Ledinka: Na drogu dlje zdržal Borut Pahor

Barbara Bradač Barbara Bradač
10.06.2023 18:52

Društva krajanov povezujejo ljudi, tkejo sodelovanja in prispevajo k razvoju kraja. Ob jubileju društva so odprli športno vadbišče v naravi, poimenovano po nekdanjem dolgoletnem županu Branku Ledineku

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Da zmore in ima moč naslednja tri leta voditi občino, tudi z dvigovanjem telesa dokazuje novoizvoljeni župan Samo Rajšp. 
Saso Bizjak

Društvo krajanov Ranče praznuje 30 let. Danes so pripravili slovesnost v Vaškem domu v tem malem naselju v občini Rače-Fram. Ranče bi prav lahko odkril tudi že Krištof Kolumb, če bi takrat zašel v te kraje namesto v Ameriki. Iz leta 1492 je namreč prva omemba tega kraja, a so Rančani tod bili že pred tem. Praznovanje jubileja je z obiskom praznično nadgradil nekdanji predsednik države Borut Pahor, ki je obiskal občino in Rančane. Ob jubileju društva so odprli športno vadbišče v naravi, poimenovano po nekdanjem dolgoletnem županu Branku Ledineku.

Aktivni Pahor v Rančah
Saso Bizjak

Leta 1993, ko se je zbralo devet vaščank in vaščanov ter začelo postopek ustanovitve društva krajanov. To ni bilo lahko. A uporni in nepogljivi Pohorci so orali ledino in vztrajali, kljub temu da uradniki do takrat tovrstne vloge še niso obravnavali je povedala Rančanka in povezovalka prireditve Tadeja Dobaj: "V praksi je bilo ustanavljanje športnih, turističnih, kulturnih in podobnih društev, društvo krajanov pa je bilo nekaj novega. A so vztrajali in uspelo je! Danes, 30 let kasneje, so vaščani in vaščanke povsod po Sloveniji organizirani v društva, skrbijo za urejanje okolice, prirejajo dogodke in druženja ter dejavno prispevajo k razvoju svojega kraja." 

Na začetke je spomnil predsednik društva Branko Uranjek, ki je prevzel mandat pred nekaj meseci. "Društvo smo ustanovili na pobudo kasnejšega dolgoletnega predsednika Mirka Lešnika, predvsem zaradi druženja in razvoja našega kraja. Stari pregovor pravi, v slogi je moč in mi smo to moč pokazali v obliki raznih prireditev. Veliko je bilo odrekanja, veliko prostega časa vloženega, vendar se je izplačalo." 

Borut Pahor, župan Samo Rajšp, Branko Uranjek in najmlajša članica društva Eva Uranjek so prerezali trak in fitnes razglasili za uradno odprt.
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Prireditve v Rančah se je prvič uradno v funkciji novega župana udeležil Samo Rajšp. Pred par dnevi je namreč zaprisegel kot novoizvoljeni župan Občine Rače-Fram. Prepričan je, da je bilo doslej sodelovanje občine s krajem in društvom zgledno in obljubil nadaljevanje "vsaj na takšni ravni, če ne celo nekoliko višji."

Župnik Robert Emeršič je naprave blagoslovil.
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak


Nekdanji predsednik države Borut Pahor, ki je obiskal marsikateri kraj po svetu in v Slovenji je bil v Rančah prvič. "Ko mi je sekretarka rekla, da bom šel v soboto Ranče, sem mislil, da grem v Renče, to je kraj blizu moje vasi, sem takoj rekel, da ja. Seveda se šalim in ni res, kar sem povedal, ampak saj ste navajeni, da politiki ne govorimo najbolj pošteno," je nasmejal zbrane in nadaljeval v sproščenem duhu. Poskušal si je razložiti, zakaj je bil deležen tako prijaznega povabila župana Sama Rajšpa na 30. letnico društva krajanov Ranče. "Ker je še svež župan, je na meni treniral protokol, preden povabi predsednico ali predsednika vlade. Odrezal se je odlično, čista 5," je dodal.​ "Dokler bodo takšna združenja občanov in krajanov, ki sodelujejo ne glede na razlike med njimi, ampak zato, ker pripadajo tem krajem, njihovi tradiciji, šegam, navadam. To nas povezuje kot skupnost, in dokler bo tako, se ne za nas ne za otroke ni treba bati in lahko gledamo v prihodnost z upanjem," je razmišljal nekdanji predsednik. Pred slovesnostjo v Vaškem domu si je ogledal grad Rače, Muzej oljarstva v Framu in Osnovno šolo Fram.  ​

Sašo Bizjak


Po uradni otvoritvi Fitnes placa Branka Ledinka je Borut Pahor tudi naprave preizkusil. Z enim od otrok sta se pomerila, kdo dlje zdrži na drogu. Zmagal je Pahor in priznal, da ne zato, ker bi bil boljši, ampak, "ker se tamaumu ni ljubilo več'.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta