(FOTO) SD Maribor o poskusu ustrahovanja, odzval se je župan Saša Arsenovič, zadevo obravnava policija

M.R., N.A.
18.09.2023 09:35

V mariborskem odboru stranke SD so zjutraj zapisali, da so bili med sobotnim nasiljem v času Parade ponosa očitno poškodovani tudi njihovi prostori.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poškodovani prostori stranke SD Maribor
Facebook/SD Maribor

Objavili so fotografijo, ki kaže, umazano okno prostorov. Zelo verjetno je, da je nekdo v okna vrgel več jajc. 

"Socialni demokrati smo danes zjutraj ob odpiranju vrat prostorov bili priča prizoru, kakršnega ne pomnimo. Napad na politično misel, stranko in svobodo izražanja. Poskus ustrahovanja," so ob tem zapisali, "nasilnežem" pa so še sporočili: "Ljubezen, ne nasilje. Najdite svojo. Vam želimo od srca." Na koncu so dodali, da se ne bodo umaknili. 

SD je v podporo paradi izobesila zastavo. Alenka Iskra, ki je bila na prireditvi govornica v imenu Mestne občine Maribor, in Boštjan Klun (oba SD), ki se je tudi udeležil shoda, sta nad posledico z jajci in poskusom ustrahovanja zgrožena. "Ne, kaj je priletelo v hišo, ampak zakaj je priletelo in kaj pomeni," je dejal Klun in potegnil vzporednico "s časi, ko si bil tepen zaradi uporabe slovenskega jezika. Da leta 2023 ne moreš izraziti tega, kar si, povedati tega, kar misliš, ne da si ogrožen, izkazati podpore manjšini, je nesprejemljivo, zavržno in skrb vzbujajoče, kam gre Maribor, družba in vsi, ki se temu ne bomo uprli. Danes jaz, jutri vi, ker boste imeli avto s pikami, ne s črtami, in tako naprej."

Tudi Iskra težko dojame, da se miroljuben shod, kakršna je bila sobotna parada in s sporočilom o družbi, ki naj ne izključuje nikogar, lahko sprevrže v nasilje. Kot zavržno dejanje je obsodila tudi napis na Titovem mostu, kjer je v soboto visel transparent z napisom Maribor je dom vijolične in rumene, nikoli ne bo mavrične in zelene, na spletu pa ga je delil član podmladka stranke SDS.

Boštjan Klun in Alenka Iskra
Nina Ambrož

Policija: Za približno 3000 evrov škode

Z mariborske policijske uprave so nam sporočili, da so prijavo SD prejeli danes. Zapisali so, da je neznanec med 15 in 16. septembrom v stavbo vrgel več jajc. Po nestrokovni oceni je s tem povzročil za okoli 3000 evrov škode. Policisti nadaljujejo preiskavo.

Po paradi ponosa dva napada

Spomnimo, da so v soboto po paradi ponosa, ki se jo je udeležilo okoli 300 ljudi, pretepli znanega mariborskega aktivista LGBTQIA+, performerja in pisca Renata Volkerja. Na družbenih omrežjih je objavil fotografijo sebe v rešilnem avtomobilu s pripisom: "After party je na urgenci."

Policija je v soboto po paradi ponosa obravnavala dva incidenta. Potrdila je, da je dobila prijavo o pretepenem moškem. Drugi primer pa se je zgodil, ko je skupina mlajših moških zmerjala drugega moškega in vanj metali jajca. Napadli ga niso. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta