(FOTO) Spomeniki v Mariboru, 7. del: Maribor je svetel primer, čeprav z malo denarja

18.09.2021 06:06
Tako vzdrževanje spomenikov in obeležij v Mariboru, za kar občina letos namenja štiri tisočake, ocenjuje konservatorski svetovalec Dean Damjanović.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Forma viva, posvečena heroju Milošu Zidanšku, na Trgu Miloša Zidanška je bila obnovljena letos. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Če bi med spomeniki in igralci lahko potegnili vzporednico, spomeniki najbrž ne bi dobili statusa glavne zvezde ali vodilne vloge, niso pa niti nemi statisti. Čeprav so običajno postavljeni na vidna mesta, po navadi in v vsakdanjosti niso deležni velike pozornosti, razen ob postavitvah, praznikih ali rušitvah, skrunitvah in na turističnih ogledih. Njihova pomembna lastnost sta sporočilna vrednost in relativno trajen spomin na določeno zgodovinsko obdobje, režim, ideologijo, identiteto naroda in tradicijo. So identifikacijski objekt, preko katerega se spozna, čuti kraj in njegove prebivalce. Če niso vzdrževani in urejeni, izgubijo namen.

Potem ko smo v seriji člankov v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor predstavili najpomembnejše umetniške postavitve v Mariboru, tokrat o njihovem stanju in vzdrževanju govori strokovnjak iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Maribor Dean Damjanović.

Spomenik talcem pri zaporih je na seznamu za poseg. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Poudarek na formi vivi

V Mariboru je javno dostopnih 332 spomenikov in obeležij (skulptur, reliefov, sgraffitov, spominskih plošč, znamenj ipd.), podatek navajajo uslužbenci Mestne občine Maribor in dodajajo, da se "seznam širi še s popisi umetniško vrednih grafitov ter z umetniško oblikovanimi klopmi (Zgodbe o klopeh in ljudeh)." V blagajni občine za leto 2021 je za vzdrževanje spomenikov in obeležij namenjenih 4000 evrov. Je pa občinski Urad za kulturo, ki ga vodi Klemen Brvar, v pripombah za rebalans proračuna predlagal povišanje za dva tisočaka.

Da je to malo denarja in da ga je za ohranjanje kulturne dediščine vedno premalo, se konservatorski svetovalec Damjanović strinja. Vendar ocenjuje, da je Maribor "svetel primer na terenu občin, ki ga pokrivamo (80 občin v Podravju, Prekmurju in na Koroški, op. p.). V sodelovanje z Mestno občino Maribor in Umetnostno galerijo Maribor se trudimo čim bolj racionalno in po najboljših merilih obnoviti tisto, kar je najbolj nujno. V zadnjem času, desetih do petnajstih letih, je bil poudarek na obnovah likovno prostorskih elementov v urbanem okolju oziroma formi vivi, pri kateri gre za zahteven material - beton, in sanacija betona je relativno zahtevna. Denar je bil občinski in obnovilo se je veliko." Bodisi zaradi dotrajanosti ali vandalizma. Pri čemer sogovornik omeni uničeno Maistrovo sabljo, ki so jo odlomili zlikovci, in ukradeno lilijo na šele pred pol leta obnovljenem Kužnem znamenju. Podobnih primerov poškodovanja spomenikov, mednje sodijo tudi grafitarski podvigi, ki jih je bilo treba odstraniti, je še več.

Da gre za spomenik Josipa Jurčiča, je mogoče sklepati, a napis je zbledel. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast
Težko je razbrati tudi ime Frana Miklošiča pred rektoratom Univerze v Mariboru. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Zbledele spominske plošče

O dotrajanih, zbledelih spominskih ploščah, recimo Josipa Jurčiča, Stanka Majcna in velikanov (Frana Miklošiča, Matije Murka, Pavla Turnerja in Hermana Potočnika) pred rektoratom Univerze v Mariboru, na kar so med drugim opozorili bralci Večera, konservatorski svetovalec pravi: "Napisi so izpostavljeni vremenskim vplivom in sčasoma so vsi potrebni obnove. Delamo mestotvorno in naš interes je, da bi bile ohranjene. Zadev, ki bi jih bilo treba obnoviti, je seveda več, kot je sredstev. Odločitev, prioritetni seznam je na strani občine, mi (zavod, op. p.) smo svetovalno telo in bdimo nad kakovostno obnovo." Zavod za varstvo kulturne dediščine pa lahko zahteva sanacijo in vrnitev v prvotno stanje ne le umetniških del, ki so na javnih površinah, temveč tudi kadar gre za zasebno lastnino, če je objekt vpisan v register kulturne dediščine. A s pogostostjo in učinkovitostjo takšnih intervencij se ni mogoče hvaliti.

Mariborčani so opozorili, da bi sijaj in močnejši odtis radi videli tudi na plošči Prežihovega Voranca. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Kaj je v načrtu

Mestna občina Maribor pojasnjuje, da letni plan vzdrževanja spomenikov pripravijo "na osnovi ugotovitev ob periodičnih pregledih spomenikov, ki jih opravijo Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in veteranske organizacije (predvsem Združenje borcev za vrednote NOB). Plan se dopolnjuje z nujnimi intervencijami ob poškodbah spomenikov in obeležij. Informacije o poškodbah, vandalizmih in podobne dobivamo tudi od občanov, preko krajevnih skupnosti oziroma mestnih četrti."

Spomenik talcem pri zaporih je na seznamu za poseg. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Izpostavljajo, da je bila letos dokončana obnova skulpture Vlaste Zorko na Trgu Miloša Zidanška. Prenovljena bo spominska plošča na Vojašniškem trgu, očiščene bodo okolice skulptur tipa forma viva v Bresternici, na Gosposvetski cesti in na Greenwichu. Nadomeščena bo s Kužnega znamenja ukradena lilija. Odstranjena bo umazanija in parno bodo očiščeni še nekateri spomeniki in spominske plošče, obljublja ekipa župana Saše Arsenoviča in napoveduje: "Če bodo dodatna sredstva in čas (vezano na vremenske razmere) dopuščali, bomo naročili tudi statično utrditev spomenika talcem na Ledini. V pripravi sta pregled in popis potrebnih vzdrževalnih posegov za spomenik talcem ob sodnih zaporih, kjer bo pred načrtovanjem večjih posegov potreben dogovor z lastnikom nepremičnine, ministrstvom za pravosodje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta