(FOTO) Stanovanjska gradnja: V Sloveniji se preveč ukvarjamo s fasadami, strehami in balkoni

Nina Ambrož Nina Ambrož
04.07.2022 16:35
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Udeleženci posveta so si ogledali sosesko Pod Pekrsko gorco republiškega stanovanjskega sklada, s 400 stanovanji. Polovica jih bo zaključena čez poletje, preostala do konca leta 2022.
Udeleženci posveta so si ogledali sosesko Pod Pekrsko gorco republiškega stanovanjskega sklada, s 400 stanovanji. Polovica jih bo zaključena čez poletje, preostala do konca leta 2022.
Igor Napast
Kakšna je kakovostna stanovanjska soseska, zakaj je nespametno graditi ogromne garaže in kako do stanovanja, so razpravljali Darja Matjašec, dr. Aleš Vodopivec, Uroš Lobnik in drugi strokovnjaki. Namen simpozija v Mariboru je bil oblikovati strokovna izhodišča za nov stanovanjski program, ki bi postal trden, samoumeven, kot je recimo sistem javnega zdravstva ali kakršnega ima Dunaj, kjer večina ljudi srednjega razreda najema javna stanovanja.

"Problem je v tem, da v Sloveniji ni jasne strategije, ki bi načrtno razvezala stanovanje od špekulacije. Stanovanje v zasebni lasti je najboljši šparovček, odporen proti inflaciji, včasih je boljša naložba kot špekulativna naložba na borzi," je dejal arhitekt dr. Miloš Kosec, ki je prepričan, da gradnja javnih najemnih stanovanj ni socialni ukrep.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta