(FOTO) Streliška cesta in Cafova ulica zaprti do konca leta

Barbara Bradač Barbara Bradač
23.09.2019 17:29

V Radvanju se je začela obnova ene pomembnejših prometnih vpadnic, v središču mesta pa znane ulice med Partizansko cesto in Trgom Borisa Kidriča. Preverili smo, kako so urejeni obvozi in kaj vključujejo obnovitvena dela.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vozniki na Streliški cesti so bili prvi dan še nekoliko zmedeni, obračanja pred zaporami so bila pogosta.
Sašo Bizjak

V ponedeljek se je promet v Mariboru ustavil na dveh cestah. Streliška cesta, ena pomembnejših mestnih vpadnic v Radvanju, ki jo dnevno prevozi več kot 20 tisoč vozil, je zaprta od Ulice Pohorskega odreda do križišča s Kardeljevo cesto. Na drugi strani mesta pa so se dela začela tudi v Cafovi ulici.​

​Obnova Streliške v dveh etapah

Potem ko so na mariborski občini lani poskrbeli za obnovo dela Lackove ceste, je zdaj na vrsti Streliška cesta. Ta je nasploh v klavrnem stanju, križišča so nepregledna in tehnično neustrezna. Ob cesti ni kolesarskih poti, pločnik je samo na severni strani cestišča, javna razsvetljava je dotrajana. Na voziščih se pojavljajo mrežaste razpoke in udarne jame, vidne so kolesnice.

Zaprt je tudi dovoz na Streliško cesto z Radvanjske ceste.
Sašo Bizjak

Krožišče na stičišču z Radvanjsko bo večje

V sklopu prenove Streliške ceste bo občina uredila okrog 800 metrov dolg odsek Streliške ceste od križišča z Ulico Pohorskega odreda do vklopa v načrtovano novo krožišče na Kardeljevi cesti. To krožišče zdaj sicer ne bo narejeno, saj je del projekta zahodne obvoznice. Stičišče Lackove ceste, Streliške ceste in Ulice Pohorskega odreda bo tudi v prihodnje urejeno kot štirikrako semaforizirano križišče. Začasno krožišče, kjer se priključi Radvanjska cesta, bodo zamenjali z večjim stalnim.

Streliška cesta
Saso Bizjak

Skupni prostor za pešce, kolesarje in motorni promet

V središču mesta pa je za promet zaprta Cafova ulica. Projekt prenove predvideva, da bo zasnovana kot skupni prometni prostor za pešce, kolesarje in motorni promet. Izvajalec del je MarkoMark Nival. In kaj bodo naredili? Na ulici bodo odstranili obstoječi asfalt, namestili nove pohodne in povozne betonske tlake, predvidene so nova prometna oprema in ureditev, nova javna razsvetljava. Izvedla se bo tudi prenova kanalizacije.
​Nova urbana oprema v ulici vključuje en pitnik, šest košev za smeti, 21 kovinskih stojal za kolesa, 18 manjših in šest večjih klopi. Z ureditvijo ulice je predvidena še hortikulturna ureditev. Trenutno v ulici raste šest dreves, sedmo je že pred časom prepustilo prostor parkirnemu mestu, dve sta v slabšem stanju. Glede na popis del je predvidena zasaditev novih sedmih dreves Acer campestre 'Elsrijk', znanih kot poljski javor 'Elsrijk'.

S Trga Borisa Kidriča zavijanje v Cafovo ulico ni več mogoče.
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Zavijanje v Cafovo mogoče tudi s Partizanske

V času prenove bodo omogočeni dostopi do domov stanovalcev, poslovnih subjektov, okrajnega sodišča, višje strokovne šole za gostinstvo in turizem ter srednje ekonomske šole in gimnazije. Urejen bo tudi izvoz iz garažne hiše Forum. Del ulice od izvoza iz garažne hiše Forum do Partizanske ceste je predviden za preureditev v zadnji fazi, ki se bo predvidoma začela v začetku novembra. Do takrat bo nekoliko spremenjen prometni režim po tem delu ulice, saj bo vzpostavljen dvosmerni promet in bo mogoče zavijanje v Cafovo tudi s Partizanske ceste.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta