(FOTO) Tajska kuhinja iz mariborskega bara Benetke na Dravsko vilo

Jon Knez
06.11.2021 06:00
V legendarnem mariborskem baru Benetke na Lentu je prostor našla tajska restavracija, ki pa se je zaradi prostorske stiske v hladnejših mesecih preselila na Dravsko vilo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Da sta najpriljubljenejši jedi phad thai in solata s papajo, nam je povedala Pawarisa Wapiyo. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Benetke so bile v Mariboru dolgo časa sopomenka za istoimenski bar, po domače pajzl, na Lentu, kjer so se zbirali lokalni vsevedi in veseljaki. Od letošnjega aprila tam obratuje restavracija Tajska kuhinja. Najemnica Pawarisa Wapiyo nam je pojasnila, da so se v bližino osrednje mestne tržnice na Vodnikovem trgu preselili izpod Glavnega mostu in da so z lokacijo zadovoljni. "Zadovoljni smo tudi z obiskom. Bližina reke in Lent privabita goste," je povedala.

​Ponujajo tradicionalne tajske jedi, kot so phad thai, ocvrti riž, jedi s sladko-kislo omako, mango z lepljivim rižem in drugo. Najpriljubljenejši jedi sta phad thai in solata s papajo, je poudarila Wapiyova. Sredi oktobra so zaradi prostorske stiske v notranjosti lokala restavracijo prenesli na ladjico Dravska vila. Wapiyoeva pojasni, da zaradi nizkih temperatur zunaj ne morejo streči, v notranjosti pa imajo le dve mizi. "Za zdaj v baru Benetke ponujamo le pijačo, hrano pa na ladji, kjer je bistveno več prostora," je poudarila. Spomladi bodo znova stregli na vrtu bara in bodo delovali na dveh lokacijah.​

Tajska restavracija je od oktobra na ladjici. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek

Izraz Benetke zaradi pristanišča splavov

​Od kod pa je sploh izraz mariborske Benetke? V preteklosti se je uporabljal za vodno utrdbo na Lentu, ki je stala zraven Sodnega stolpa. Zgradili so jo po turškem obleganju mesta med letoma 1548 in 1562. Takrat so bili obnovljeni tudi obzidje ter Vodni in Sodni stolp. V kasnejših časih je na območju Benetk obratovala splavarska gostilna, kajti Lent je bil pomembno pristanišče, kamor je letno priplulo okoli 1100 rečnih splavov. Zgradbo so ob gradnji meljskega jezu leta 1967 porušili, saj se je gladina Drave dvignila za nekaj metrov. Danes na tem mestu stoji trikotni pomol.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinsek
Andrej Petelinšek

V današnjem objektu je dolga leta obratoval bar Benetke. Poznavalec mariborske zgodovine Vid Kmetič spomni, da je poleg bara delovala še istoimenska trgovina, ki je bila odprta nonstop in kjer so si mladi med vikendi kupovali zaloge pijače. Benetke so bile v devetdesetih letih tudi točka, kjer so se zbirali navijači Nogometnega kluba Maribor Viole.

Stavba razdeljena na štiri dele

Stavba je danes lastniško razdeljena na štiri dele, hišna naslova sta dva, Ob bregu 2 in 4. Del stavbe v izmeri 45 kvadratnih metrov, namenjen poslovnim prostorom, v katerem je restavracija, je v lasti Bojana Javorja. Del stavbe pa stoji na zemljišču v lasti Mestne občine Maribor in zemljiškoknjižno stanje ni urejeno z dejanskim.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta