(FOTO) Zdravko Kačič ob rektorjevem dnevu: Spremeniti moramo svoje vedenje

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
30.01.2024 14:00

Na tradicionalni slovesnosti mariborske univerze, kjer so podelili 64 nagrad in priznanj, je rektor Zdravko Kačič razmišljal o tem, kakšen bo svet v prihodnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"V okviru našega poslanstva smo poklicani, da si neomajno prizadevamo za vzpostavljanje primernega akademskega okolja, v katerem se bodo krepili kultura, vrednote in etika, kar nas bo zaposlene in študente še naprej vzpodbujalo k odličnosti. To pomeni nujnost upoštevanja akademskih vrednot, gradnje kulture dialoga, medsebojnega spoštovanja, poštenosti do sebe in drugih ter zavezanosti resnici," je med drugim povedal rektor. 
Milos Vujinovic

Na rektorjevem dnevu, ki na Univerzi v Mariboru poteka konec januarja, so s slovesnostjo počastili tiste, ki so s svojim delom in dosežki v študijskem letu 2022/23 izstopali ter prispevali k razvoju in večji prepoznavnosti univerze. Med svoje študente, profesorje, raziskovalce in strokovne sodelavce so podelili 64 nagrad in priznanj. Slovesni govornik je bil, kot veleva tradicija, rektor Zdravko Kačič, ki je razmišljal o hitro spreminjajočem se svetu in o tem, kakšen bo ta v prihodnosti in kaj bo terjal od nas na trgu dela. Svetovni gospodarski forum namreč do leta 2027 napoveduje 69 milijonov novih delovnih mest, a tudi izumrtje 83 milijonov delovnih mest. "Verjetno bo v naslednjem desetletju najbolj iskana kreativnost. Uspeli bodo tisti, ki bodo usposobljeni na več področjih, in jih bodo učinkovito povezovali na izviren način," je povedal rektor.

Miloš Vujinović
V dvorani Vladimirja Bračiča je znova odmeval Gaudeamus igitur.
Miloš Vujinović

Sposodil si je misel Mahatme Gandhija, da je za kreiranje prihodnosti vselej odločilen že sedanji trenutek. "Če želimo, da bodo imeli naši potomci enake možnosti za življenje in razvoj, kot smo jih imeli mi, moramo spremeniti svoje vedenje," je izpostavil pomen trajnostnega razvoja. 

V nadaljevanju slovesnosti so bile razdeljene rektorjeve nagrade, ki jih je prejelo 18 najboljših študentov, po eden z vsake fakultete, z izjemo Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI), kjer sta bila prejemnika izjemoma dva. Uspešno znanstvenoraziskovalno delo študentov pa je univerza počastila s Perlachovimi nagradami in priznanji, poimenovanimi po profesorju matematike in medicinskih ved, ki se je leta 1490 rodil v Svečini, leta 1549 pa postal celo rektor dunajske univerze.

Rektor z najboljšo študentko s Fakultete za naravoslovje in matematiko v preteklem študijskem letu, Laro Drožđek
Miloš Vujinović
Perlachovo priznanje so prejeli tudi študentje Pravne fakultete Patricija Glavica, Vita Višič in Andrej Stanišić, ki so dosegli vrhunske rezultate na tekmovanju iz znanja mednarodnega javnega prava v Washingtonu. 
Miloš Vujinović

Poklonili so se tudi najbolj izstopajočim sodelavcem. Najvišjo čast, nagrado za znanstvenoraziskovalno, umetniško in izobraževalno delo, so prejeli izstopajoči raziskovalci in raziskovalke. To so Simona Sternad Zabukovšek z Ekonomsko-poslovne fakultete, Niko Lukač s FERI, Miroslav Premrov s Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, Urban Bren s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, Samo Kralj s Fakultete za naravoslovje in matematiko, Andreja Pucihar s Fakultete za organizacijske vede, Zoran Ren s Fakultete za strojništvo in Jernej Weiss s Pedagoške fakultete.

Rektor Zdravko Kačič s  prejemnikom Nagrade za znanstvenoraziskovalno, umetniško in izobraževalno delo, Urbanom Brenom.
Miloš Vujinović

Rektor je podelil tudi nagrado za sodelovanje z gospodarstvom in prenos znanja. Letos je šla v roke Boruta Žalika s FERI in Srečka Glodeža s Fakultete za strojništvo. Prvi je v okviru Inštituta za računalništvo razvil številna strateška partnerstva s slovenskimi in mednarodnimi podjetji, drugi je vodja laboratorija za vrednotenje konstrukcij in se lahko pohvali z več kot 110 uspešnimi projekti z gospodarstvom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta