Gregor Žmak: Združeni bomo lažje trkali na vrata

Miha Dajčman Miha Dajčman
25.02.2019 18:32

Magister agrarne ekonomike Gregor Žmak, ki zaključuje doktorsko disertacijo, je pred dvema mesecema dolgoletno službovanje na Mestni občini Maribor zamenjal za delo župana občine Pesnica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cilj Gregorja Žmaka je, da Pesnica postane ena izmed najrazvitejših primestnih občin. FOTO: Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

V kakšnem stanju ste prevzeli občino Pesnica?
"Prevzel sem jo 21. decembra. V tistem času nisem dobil podatkov, ki sem jih želel s primopredajnim zapisnikom. Narejen je bil za dan 30. november. Zahteval sem, da se naredi za dan prevzema funkcije. Kasneje sem dobil želene podatke 31. decembra, kar je deset dni po prevzemu funkcije. To niso bili podatki, ki bi jih pričakoval, bili so neuporabni. Takoj sem začel pogovore s sodelavci, ti so visoko motivirani za delo in zavedajo se svoje odgovornosti kot javni uslužbenci. To mi je dalo dodaten motiv, da zaženemo motor popolnoma na novo. Občina je po prvih podatkih v finančno zadovoljivem stanju, predvsem zato, ker niso bili realizirani vsi projekti, ki naj bi bili narejeni v letu 2018. Lahko bi bilo boljše, a se ne morem pritoževati. Težava pa je tudi v tem, da razvojnih programov za naprej ni bilo pripravljenih. V času začasnega financiranja moramo narediti vse, da čim prej pridemo do proračuna. Želel bi si dveletni proračun zaradi lažjega dela. Če bi kasneje dobili kakšna evropska sredstva, bi proračun lahko regulirali z rebalansom.
Januarja smo konstituirali krajevne skupnosti, v vseh štirih je bilo vzdušje zelo pozitivno. Zavedajo se svoje odgovornosti. Krajevne skupnosti bodo sedaj s participatornim proračunom soodločale o porabi občinskih sredstev. Povedali bodo, kaj si želijo, predstavili bodo svoje prioritete. To pa bo vključeno v proračun."
Kakšen bo proračun v primerjavi s prejšnjim?
"Zagotovo bo odhodkovna plat bolj obremenjena. Predvsem z vidika sistema plač v javnem sektorju, z vidika sofinanciranja centra za socialno delo in, kar je največja težava - v režijskem obratu bo treba zaposliti nekaj ljudi. Občina Pesnica namreč nima več javnih del, ker nobenega ni zaposlila. Navidezna brezposelnost pa je v občini padla, kar gre pripisati bližini Avstrije. Urediti moramo režijski obrat, ki bo zagotavljal javna dela. Ob tem pa imamo v sedanji sestavi občinske uprave kar nekaj zaposlenih v bolniškem stažu, upam, da se ta situacija čim prej uredi, sodelavcem želim vse najboljše."

Gregor Žmak
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta